Elever bloggar om EU

Tanken med den här bloggen är att väcka diskussion om EU och använda bloggen som ett öppet verktyg för detta. Klass SP1 C på Fyrisskolan i Uppsala kommer att skriva 6 inlägg med bakgrundsinformation om olika omstridda EU-frågor:



1. Euro







2. Bör Turkiet bli medlem av EU?







3. Demokratin inom EU – ”Vi bestämmer över Bryssel eller Bryssel bestämmer över oss?”







4. EU:s invandrings-och flyktingpolitik. Höga murar eller generös flyktingpolitik?







5. Restriktiv eller liberal narkotika- och alkoholpolitik?







6. EU - bra för Sverige?







När bakgrundsinformationen finns utlagd på nätet onsdag 19/5 kommer eleverna att förbereda och genomföra en debatt på bloggen om de olika EU-frågorna. Debatten äger rum onsdag 2/6.







torsdag 20 maj 2010

EU - bra för Sverige?

Sveriges del i EU
Sverige har varit medlem i EU sedan den 1 januari 1995. Sverige lämnade in en ansökan till EU (EG- europeiska gemenskapen) år 1991 och sökte medlemskap. 1994 höll Sverige folkomröstning om EU-medlemskapet. Resultatet blev ett ja, och den 1 januari 1995 gick Sverige med i EU.
Sverige betalar cirka 30 miljarder kronor per år i EU-avgift . Regeringen betalar avgiften månadsvis till Europeiska kommissionens konto i Riksbanken. Av de cirka 30 miljarder som Sverige betalar in kommer cirka 12 miljarder tillbaka i form av olika stöd från EU. Delar av stödet från EU är öronmärkt för varje land, medan andra delar går till gemensamma projekt där flera länder deltar.

Hur påverkas vi av EU?
Hela tiden påverkas vi av EU utan att vi ens tänker på det. Samtidigt är det ganska mycket som medlemsstaterna ska ansvara för själva.
När det t.ex. gäller skola, vård, skatter, inkomster, pension m.m. så är det medlemsstaterna som sköter det själva utan EU:s bestämmelser. Varje land bestämmer själv hur höga barnbidragen ska vara, hur skatterna ska vara eller om elever ska få mat i skolan eller inte. Sådant är varje land själv ansvarig för. När det däremot gäller lite större frågor och frågor som påverkar varandra och som man kan samarbeta om som t.ex. miljöfrågor så är det EU som sätter upp mål för hur medlemsstaterna ska minska sina utsläpp på bästa möjliga sätt.
Även polisen berörs av EU:s regler och lagar. Om det skulle vara så att det är stora brott som förekommer inom EU: medlemsstaternas gränser så har polisen i alla EU- stater rätt att samarbeta för att stoppa de brott som begås. Ett exempel kan vara narkotikabrott. Om det skulle säljas mycket narkotika inom medlemsstaterna så sätts poliser från alla stater ihop och gör så gott de kan för att göra något åt saken.
Tack vare samarbetet som finns inom EU och medlemsstaterna så blir det mycket enklare för oss när vi exempelvis är intresserade av att plugga i en annan medlemsstat för att EU samarbetet går ut på att vi ska kunna bo eller bara plugga i ett land utan att behöva ha arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. Även på detta sätt blir vi i Sverige påverkade av EU och dess regler och lagar.


Innan Sverige gått med i EU-samarbetet fanns det vissa som varnade för att vi i Sverige inte skulle få så mycket att säga till om. Detta är till viss del sant. Eftersom medlemsländernas befolkning avgör hur många platser man får inom de beslutsfattande avdelningarna i EU, har de största länderna såsom t.ex. Tyskland större chans att få igenom nya lagar som främst gynnar det egna landet.
Det varnades också för att vårt inträde i EU skulle bli en dålig ekonomisk affär. Vi betalar ett antal miljarder i avgift till EU varje år. Dessa skattepengar skulle annars kunna ha spenderats på att t.ex. förbättra vård och omsorg.
EU har varit kritiska emot flera av de monopol vi har i Sverige, t.ex. alkohol-, spel och det numera avskaffade apoteksmonopolet. Detta har lett till en konflikt mellan Sverige och EU.

Det finns många fördelar med att Sverige är med i EU. Handeln med EU länder blir betydligt billigare, då tullavgifterna i princip är obefintliga. Detta är bra för både Sveriges export och import. Svenska företag kan exportera mer varor ut i Europa, och det blir också billigare för oss att importera diverse varor ifrån andra EU-länder.

EU-kritiker har uttryckt oro för att vi betalar så mycket pengar till EU. Rent ekonomiskt går vi kanske minus på att vara medlemmar i EU, men samtidigt är det viktigt att fördela resurserna inom Europa. Det tjänar alla på i längden.
Överhuvudtaget är det väldigt svårt att säga om EU är positivt eller negativt för Sverige som land. Det finns både stora fördelar och stora nackdelar med samarbetet, och dessa effekter är väldigt svåra att väga emot varandra.

Sverige och Euron
För att Sverige ska införa euron som sin valuta måste de uppfylla de krav som EU ställer, som kallas konvergenskriterierna. Enligt dessa kriterier måste Sverige ha stabila priser, stabil växelkurs, sunda offentliga finanser och låga räntor. Sveriges lagstiftning måste även stämma överens med EU:s regler för valutaunionen. Vartannat år prövar EU-kommissionen Sverige och hittills har Sverige inte infört euron. Sverige uppfyllde inte kraven, bland annat på stabil växelkurs. Det beror på att Sverige har valt att inte delta i EU:s växelkurssamarbete ERM 2 som innebär att man knyter sin valuta till euron. Den 14 september 2003 höll Sverige en folkomröstning om att delta i EU:s valutaunion. Resultatet var att 55,9 % röstade nej, 42,0 % röstade ja och 2,1 röstade blankt. Eftersom en majoritet av svenskarna röstade nej så bestämde politikerna att Sverige inte skulle införa euro. Det är de svenska politikerna som bestämmer om det ska hållas en ny folkomröstning om euron eller inte.
Sverige inte följer EU
EU-kommissionens uppgift är att kontrollera att Sverige följer de lagar EU har beslutat. Ifall kommissionen märker att Sverige inte sköter sig kan det leda till att kommissionen stämmer Sverige i EU-domstolen. En av EU-domstolens uppgift är att avgöra om ett medlemsland som Sverige har brutit mot EU:s lagar. Svenska domstolar kan också vända sig till EU-domstolen om de har frågor eller funderingar om hur EU:s regler ska tolkas. Om jag som en vanlig person anser att Sverige inte följer EU:s lagar kan jag själv anmäla detta till EU-kommissionen. Sverige får då en tid på sig att svara på detta. Ifall de inte återgärder ett stort fel kan det leda till att Sverige får ett lämpligt bötesbelopp eller vite.
Sveriges fördelar med EU

Genom att vara medlem i EU har Sverige fått knyta politiska och ekonomiska band mellan länderna, man har samtidigt fått ett effektivt sätt att förbygga konflikter, krig och terrorism, och kunnat sprida mänskliga rättigheter. Genom den fria rörligheten har alla möjligheter till att flytta och studera utomlands.
Ekonomi:
Ekonomiskt sätt har EU påverkat Sverige på ett positivt sätt. Genom att det idag inte finns några tullar eller andra handelshinder mellan medlemsländer inom EU. Detta har lett till att Sverige kan handla fritt med medlemsländerna i EU och samtidigt ökat den ekonomiska tillväxten och välståndet i Sverige. Eftersom en stor del av vår import kommer från medlemsländerna, så om det skulle finnas tillavgifter från dessa länder så skulle priserna på varor i Sverige höjas omedelbart. Alltså kan man säga att detta system har gjort det att ekonomin har utvecklats och att samarbetet inom medlemsländerna har ökat.
Miljöfrågor:
Genom att vi är med i EU så har EU makten över utsläppsrätterna i Sverige. EU bestämmer hur mycket Sverige ska få släppa ut vilket leder till några utsläpp begränsas och det blir mer miljövänligt. EU har beslutat att Sverige ska för sin del minska med koldioxidutsläppen med 17 % och öka vår förnybara energi från 40 till 49 % fram till 2020.
Sveriges nackdelar med EU
En nackdel med att Sverige är med i EU är att vi betalar en årlig avgift på cirka 25 miljarder svenska kronor för sitt medlemskap i EU och bara 12 miljarder går tillbaka i from av bidrag. Avgiften vi betalar till EU grundar sig på landet ekonomiska förutsättningar. Av de pengarna vi får tillbaka i form av stöd, försöker vi i Sverige med att förbättra vägar, utbildning på arbetsmarknaden, forskningar, stödja jordbruk, fiske och landsbygge. Men också så går en del av pengarna till kulturstöd och polissamarbete.

En annan nackdel är att Sverige är ett litet land jämfört med andra länder i EU och detta gör att vårt inflytande i EU-parlamentet och Ministerrådet inte blir särskilt stort. Som konsekvens av detta blir Sveriges politiska inflytande begränsat.

Alkohol användningen
Eftersom det i Sverige dricks så pass mycket alkohol och att det är billigare alkohol utomlands, så var Sverige tvungna att ändra på många regler när de gick i med EU. Tillexempel reglerna för importen fick ändras men monopolet fick behållas, fast EU är emot monopol. I juli 2000 ändrades allt fast det var emot Sveriges vilja. Man var tvungna i Sverige att minska på alkoholskatterna, men trots det är de fortfarande höga. Alltså vill vissa få bort systembolaget och bli fria från det statliga monopolet, och vissa andra är emot.


Diskussions frågor:
Borde Sverige fortsätta vara med i EU? Om nej, varför?
Hur tycker ni att EU påverkar oss i vardagen?

32 kommentarer:

  1. Dinela Dervovic.2 juni 2010 kl. 03:46

    Jag anser att EU är en opionsbildning som gynnar de stora länderna först och främst eftersom Sverige inte tillhör en av de stora länderna får de inte så mycket mandat i EU därför får det inget större politiskt inflytande inom EU trots att de betalar kring 30 miljarder per år . Att vara medlem inom EU har sina förmåner och även fast jag är en av de som ställer mig posetivt till EU opions bildning tycker jag endå att Sverige skulle få en större ekonomisk utveckling om de vore helt självständiga. Eftersom Sverige inte har stort politiskt inflytande inom EU och trots det är en av de länder som betalar mest i bidrag till EU .Jag tycker därför Sverige ger mer till EU än va de får tillbaka trots att de får förmåner som att de slipper betala tull och att vi kan åka och plugga utomlands .Så tycker jag att om man väger de Sverige ger till EU i jämförele från att de får tillbaka är mycket mer ! Sverige ger bidrag på 30 miljarder och får inte mycket av dessa pengar tillbaka ,dessa pengar skulle istället kunna gå till att utveckla landet yttligare. Jag tror både den ekonomiska vinsten skulle vara större om inte Sverige var med i EU trots dess förmåner tycker jag att ett litet land som Sverige gynnas bättre om de inte är med i EU . Sverige får sina förmåner av EU men skulle klara sig minst lika bra utan EU också tror jag och utveckla sin självständighet och satsa på att självständigt i landet utveckla en politisk makt eftersom de endå inte får så stor makt inom EU !!.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hälften av Sveriges ekonomi bygger på handel med andra länder, och en väldigt stor del av handeln sker inom EU:s inre marknad, 57 % av Sveriges export går till EU-länder vilket är ¼ av Sveriges BNP. Sveriges BNP år 2015 uppmättes till 4115 miljarder kronor och ¼ av den summan är 1028,75 miljarder kronor. Nu är dock frågan hur mycket pengar Sverige hade förlorat av 1028,75 miljarder om det hade funnits tullar och andra handelshinder, uppgår det över 18 miljarder så tjänar inte Sverige på frihandeln mellan EU-länderna. Men gör den det?

      Radera
  2. Jag tycker att Sverige borde fortsätta vara med i Eu för att det är väldigt viktigt att man sammarbetar och fördelar de resurser man har. Om vi t.ex. talar om stora brottslingar som finns inom Europas grännser så kan man ju sätta dit dem mycket enklare och snabbare om man sammarbetar. Även när det t.ex. gäller miljöfrågorna så är det mycket lättare att ta itu med miljöproblemen tillsammans än själv. Man kan t.ex. organisera i EU att alla EU-medlemmsstater måste bidra med något för en bättre miljö och på så sätt blir det en stor förändring i miljöfrågan.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker det är bra eftersom ibland behöver man samarbeta med andra länder, och om man ska göra det inom Europa så underlättar det ju om man är medlem I eu. Det är också lättare att Exporter och Importera. tullpriser bättre osv osv..

    SvaraRadera
  4. Sebastian Guerrero2 juni 2010 kl. 04:14

    Jag tycker att Sverige ska fortsätta vara medlem i EU. Att vara medlem i Eu, underlättar för Sverige, genom handelpriserna, tullpriserna och annat, man får även hjälp av andra EU-länder. Visst skulle man få lite mer makt i Sverige om man inte va med, men det skulle bara bli svårare, men snälla ta inte in Euron, heja Kronan!

    SvaraRadera
  5. Jag tycker att det är bra att sverige är med i EU. Sverige är ett relativt litet land med ganska få invånare och jag tror inte att Sverige skulle klara sig ekonomiskt om de inte var med i EU. Det skulle ju bli mycket dyrare med export och import osv. Sedan tycker jag också att ett litet land kan inte påverka världen / europa själv, utan med hjälp utav flera länder (EU) så kan man förbättra miljön, människans hälsa, export och import osv.

    SvaraRadera
  6. nathalie hellsing2 juni 2010 kl. 04:20

    Ska Sverige fortsätta vara med i EU ska euro införas och man ska få det gemensamt. Frågan om att få allt gemensamt står i centrum för EU och har gjort det i många år. Men.. är det så gemensamt så som dom vill uppnå?
    Att Sverige varje år betalar flera miljarder för saker som inte ens gör nytta för oss i Sverige i EU tycker jag bara är idiotiskt. Men, det finns ju faktiskt både nackdelar och fördelar med EU, så det är svårt att säga vad som gynnar Sverige mest. Men jag tycker att skulle det finnas en lösning (som jag ej inte kommit på ännu)som gör att varje land i världen har en gemenskap som gör våran värld bättre. Det är nästan omöjligt att få alla länder jämlika, men ett försök måste göras. Och med det tycker jag vi måste börja med att få EU som en stor gemenskap, att länderna stöttar varandra.

    SvaraRadera
  7. Ja som jag skrev innan och som även flera komentarer efter mig bekräftat så borde Sverige bli mer gynnade av deras medlemskap eftersom de betalar så stora summor .. Jag tycker att EU bland annat skulle bli bättre för EU om de fick större politiskt inflytande inom EU !! .

    SvaraRadera
  8. bättre för SVerige menar jag *.. och till er som komenterat här över .. tycker ni också EU skulle vara bättre om Sverige fick större politiskt inflytande ..?

    SvaraRadera
  9. Jag tycker att det är bra för sverige att vara med i Eu för det för en gemenskaphet. Det har underlättat mycket för oss att vara med i EU som billigare import. Sverige är ett litet land och det hjälper oss att vara med i EU för vi får in pengar och samtidigt hjälper vi andra länder tack vare att vi är med i EU och jag tycker att man inte bara ska ta utan ge också även om vi förlorar lite genom att bidra med pengar i EU.

    SvaraRadera
  10. Kommentar på det dinela skrev:
    Om Sverige inte var med i EU skulle det ju bli mycket dyrare med export och import och det blir inget sammarbete med andra länder, vilket det förmodligen kommer bli dyrare för Sverige. De 30 miljarder som sverige betalar till EU skulle dom mycket möjligt kunna använda till att rusta upp sjukhus mm. Men eftersom det blir dyrare för sverige så kommer förmodligen mycket utav dom pengarna gå till export - import, tullavgifter osv.

    SvaraRadera
  11. nathalie hellsing2 juni 2010 kl. 04:31

    Svar till Dinela;
    Ja, om Sverige skulle få vara med och styra mer (Då vi är ett litet land och inte har så mycket att säga till om) Så skulle vi få införa mer om vad vi tycker och vad vi vill ha :) vi är ett rikt land som vill hjälpa fattigare länder, och vi har pengar som kan förändra och påverka då allting kretsar runt pengar i våran värld.

    SvaraRadera
  12. EU är viktigt för Sverige, och skulle vi inte vara med så skulle vi inte kunna vara med och påverka Europa på samma sätt som vi kan göra idag. Även om vi inte är ett av de stora länderna inom EU, och inte har så många mandat, så har vi ändå ett finger med i spelet när de stora besluten inom EU fattas. Skulle vi helt stå utanför samarbetet, skulle vi ha väldigt svårt att få våran röst hörd, och därmed inte kunna vara med och påverka.

    Även ekonomiskt skulle jag vilja säga att vi tjänar på EU. Dinela påpekade att vi betalar väldigt stora belopp till EU varje år, men med tanke på hur mycket EU förenklar handeln, och därmed kan vi exportera och importera varor till ett billigare pris, och på det viset tjänar vi pengar på att vara med i EU. Så jag håller inte med om att Sverige skulle klara sig bättre om vi inte var med i EU

    Tanken med vårat medlemskap i EU är inte heller bara att tjäna pengar. Det är även en solidarisk handling där vi kan vara med och hjälpa länder som har det sämre ställt än vad vi har här i Sverige.

    SvaraRadera
  13. Axel kvarnström2 juni 2010 kl. 04:37

    Jag tycker att sverige borde vara med i EU, visst vi kankse går minus med ekonomin, men som det står i texten det gynnar andra länder som är i behov av subventioner plus att det kommer gynna oss själva i längden, t.ex. om vi får problem med våran ekonomi är nog EU mer villiga att hjälpa sverige med ekonomiska stöd eftersom vi betalr väldigt mycket pengar till EU i nuläget, samt att andra länder som har haft det svårt med ekonomin förut som har fått hjälp och subventioner av EU med våra pengar vill hjälpa oss med bidrag. Jag tycker också att det är bra för att det skapar en mer gemenskap och bättre relationer inom EU om fler länder är med i EU.

    SvaraRadera
  14. till Jennie & Anton.. Jag förstår er poäng de var därför ja klart förklarade i min text att Sverige får ut förmåner att de slipper tull men samtidigt betalar det jätte mycket till EU och Sverige importerar inte bara av de länder som är medlem i EU utan av andra länder å då får de betala tull hur som helst , däför tycker jag att om man gör en jämförelse så gynnas Sveriges ekonomi genom att de slipper betala tull till EUs medlems länder men jag tror endå att Sverige i stor längd kommer gynnas bättre utan EU ..ekonomiskt & politiskt ..

    SvaraRadera
  15. Men att stå utanför Eu medför att vi vid t.ex en allvarlig ekonomisk kris skulle stå ensamma utan någon att få hjälp av. Precis som Axel K sa kan vi få mycket hjälp av EU om vi skulle hamna i någon sorts kris, och det ser jag som en väldigt viktig del i medlemskapet.

    SvaraRadera
  16. Jag håller med Dinela i stor del. jag tycker att vi ska dra åt ur EU för att jag tycker inte att det gynnar Sverige. Sverige är inget stort land. eftersom medlemsländernas befolkning avgör hur många platser man får inom de beslutsfattande avdelningar I EU så har vi inte många som sitter. Vårt inflytande i EU-parlamentet och ministerrådet är väldigt litet. De största länderna som Tyskland har större chans att få igenom beslut, så som lagstiftningar som främst gynnar deras egna land. Detta är orättvis. Varför ska man vara med om man inte kan påverka ?. Sen så tycker jag att vi betala oändliga summor pengar till EU som istället borde spenderats åt kanske förbättrad vård och omsorgen. Så jag tycker att det är Rena rånet. EU bestämmer mycket som Sverige borde egentligen bestämma över så som utrikeshandel, jordbruket, alkoholfrågorna allt detta sker utanför Sverige, andra länder bestämmer åt Sverige. EU- konstitutionen börjar karaktärisera sig som en stat, som en stor makt. Jag anser EU är som grund en kapitalistisk rörelse. Så jag tycker att det borde ske en omröstning här i Sverige. Vi är inte med i Emu så jag tycker att vi kan lika gärna dra oss ur och bli ett självständigt land. Och att bönderna får mycket bidrag är helt sjukt.

    Nu till min fråga varför ska man vara med om man inte kan påverka så mycket?

    SvaraRadera
  17. Susan en bra fråga ska försöka fatta mig så bra & kortfattat som möjligt.. Precis som jag tidigare sa är Sverige en av de länderna i EU som ger mycket men inte får lika mycket tillbaka - ja Sverige får massa förmåner men jag tror starkt på att Sverige skulle klara sig bättre om de vore självständiga min åsikt strider mot många andras men ett tydligt exempel på ett land som inte är med i EU och helt klart är en av världens mest lyckade ekonomier är NORGE .. kolla bara på norge även de riskerar att hamna i kris utan hjälp ..Vill man ha får man riskera,för som Susan sa ingen mening att bara vara en tråd i ett stort samarbete och inte ha stort politiskt inflytande .. om man tänker långsiktigt så tror ja att för Sverige är det bättre att man satsar på självständighet för att utveckla landet .EU är däremot bra för andra större länder , jag är säker på att EU skulle kunna gynna ett land som turkiet på många sätt och vis eftersom turkiet skulle få stor makt och inflytande inom EU .. så ja någonstans i detta långa argument hoppas jag du finner svaret på din fråga susan !

    SvaraRadera
  18. Bra sagt där Dinela håller med dig till tusen. EU gynnar bara de stora länderna som Tyskland och frankrike som exempel. Om sverige vara som turkiet eller spanien med dåliga förutsättningar som ekonomin så kanske jag skulle tycka att de borde vara med. Men nu är Sverige ett bra land med mycket potensial som kan klara sig sjäv. Sen så betalar man mycket otroliga summor som borde satsats här i sverige.

    SvaraRadera
  19. Bra skrivet allihopa! Jag själv anser att vi ska vara med i EU. Sedan vi gick med har Sverige fått knyta politiska och ekonomiska band mellan länderna. Vi har samtidigt fått ett effektivt sätt att förbygga konflikter, krig och terrorism, och kunnat sprida mänskliga rättigheter. Vi har nu också större möjlighet att få jobba och studera i ett annat medlemsland, vilket är otroligt bra. Finns många andra fördelar t.e.x handeln med EU länder blir betydligt billigare. Svenska företag kan exportera mer varor ut i Europa, och det blir också billigare för oss att importera varor ifrån andra EU-länder. Alltså är detta bra för både Sveriges export och import. Det här med med att vi betalar en årlig avgift på cirka 25 miljarder svenska kronor för vårt medlemskap i EU och bara 12 miljarder går tillbaka i form av bidrag, verkar inte många som gillade det. Tänker ni efter så grundar EU sig på landet ekonomiska förutsättningar. Av de pengarna vi får tillbaka i form av stöd. Vi försöker att förbättra vägar, polissamarbete, forskningar och utbildningar osv. Som ni alla vet så har Sverige t.e.x bästa polissamarbetet och bästa utbildningar. Att vi får lite pengar tillbaka är inte det värsta, vi får ju bra stöd som vi klarar oss med! :)

    SvaraRadera
  20. Men tjejer om nu Sverige skulle få vara med och styra mer så skulle gjort mycket mer än vad vårt land förtjänar. Vi skulle ha infört mer än vad vi egentligen vill ha. Vi har redan mycket pengar. Vi har bästa forskningar och utbildningar. Pengar har vi, och vi hjälper ´många andra fattiga länder. Så.. :)

    SvaraRadera
  21. Ah, visst Sverige betalar mycket i bidrag till EU men ändå så får Sverige tillbaks bidrag också. Inte helt fel att Sverige har blivit en del av världen och att Sverige nu kan på ett effektivare sätt påverka konflikter krig osv. Sverige har det lättare nu med att exportera och importera och nu kan svenska medborgare studera och arbeta i EU länderna. Inte helt fel ! Man borde inte isolera Sverige som 20 idioter i Riksdag vill göra :-)

    SvaraRadera
  22. Jag hoppas att Assyrien går med i Eu!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  23. Hiba Nour, kopierat början av texten eller haha

    SvaraRadera
  24. vilka källor har ni använt i denna rapport?

    SvaraRadera
  25. www.SvenskarnasParti.se

    SvaraRadera
  26. EU är en ren flopp och det är bara Angela merkel är den som bara ska stå i centrum hela tiden och vi övriga länder ska som vanligt hålla käften och inte säga något.

    SvaraRadera
  27. EU är en ren flopp och det är bara Angela merkel är den som bara ska stå i centrum hela tiden och vi övriga länder ska som vanligt hålla käften och inte säga något.

    SvaraRadera
  28. Lämna EU nu - För ett fritt och enat Norden!

    Nordfront.se
    Nordiska-motståndsrörelsen.se

    SvaraRadera