Elever bloggar om EU

Tanken med den här bloggen är att väcka diskussion om EU och använda bloggen som ett öppet verktyg för detta. Klass SP1 C på Fyrisskolan i Uppsala kommer att skriva 6 inlägg med bakgrundsinformation om olika omstridda EU-frågor:



1. Euro







2. Bör Turkiet bli medlem av EU?







3. Demokratin inom EU – ”Vi bestämmer över Bryssel eller Bryssel bestämmer över oss?”







4. EU:s invandrings-och flyktingpolitik. Höga murar eller generös flyktingpolitik?







5. Restriktiv eller liberal narkotika- och alkoholpolitik?







6. EU - bra för Sverige?







När bakgrundsinformationen finns utlagd på nätet onsdag 19/5 kommer eleverna att förbereda och genomföra en debatt på bloggen om de olika EU-frågorna. Debatten äger rum onsdag 2/6.







tisdag 1 juni 2010

Turkiet - med i EU?

Turkiet har sedan långt tillbaka varit en av EU:s äldsta samarbetspartners. 1964 framfördes ett associationsavtal mellan Turkiet och Europeiska ekonomiska gemenskapen.1987 lämnade Turkiet sin ansökan om medlemskap i EG, och1999 på det Europeiska rådet i Helsingfors blev det officiellt att Turkiet var ett kandidatland. 2004, i december konstaterade det europeiska rådet att Turkiet uppfyller de politiska kriterierna för medlemskap, och i oktober 2005 inleddes medlemsförhandlingarna med Turkiet.

Målet för förhandlingarna för Turkiet är medlemskap, men det Europeiska rådet konstaterade också att resultatet inte nödvändigtvis blir fullt medlemskap.

Stats- och regeringscheferna framhöll att Turkiet på grund av ekonomiska skäl inte kan bli EU-medlem innan 2014, då EU:s nuvarande budgetperiod löper ut.”



Ankara-avtalet

Turkiet har sedan lång tid tillbaka varit knutna till EU- projekten. Redan 1963 undertecknade den Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG) Ankara-avtalet, om associering för att stegvis skapa en tullunion. Ankara-avtalet utökades med ett tilläggsprotokoll, som sedan underskrevs i november 1970.

På grund av att Turkiet misslyckades med att praktisera tilläggsprotokollet på Cypern delen, bestämde rådet i december 2006 att förhandlingarna på åtta kapitel inte skulle startas. Inte heller skulle något kapitel tillfälligt slutföras förrän Turkiet hade uppfyllt sina skyldigheter. Detta rör sig om följande åtta kapitel: ”fri rörlighet för varor, etableringsfrihet och frihet att tillhandahålla tjänster, finansiella tjänster, jordbruk och landsbygdsutveckling, fiske, transportpolitik, tullunionen och yttre förbindelser”.



Tullunion med Turkiet

1995 enades EU:s utrikesministrar om att åstadkomma en tullunion med Turkiet. I december 1995 godkändes tullunionen av Europaparlamentet som efter det redan 1964 inleddes. Fastställandet frambringade en livlig debatt i EU-länderna, därför att uppfattningarna var delade i frågan. En hel del ville säga nej till tullunionen och hänvisade till den bristande respekten för de mänskliga rättigheterna i Turkiet. Efter parlamentets godkännande trädde dock tullunionen i kraft den 1 januari 1996. Tullunionen innebär, förutom att tullar och andra handelshinder slopas, att Turkiet och EU ska föra en gemensam handelspolitik gentemot omvärlden och ha samma regler vad gäller standardisering, miljökrav och annat.





Köpenhamnskriterierna

Köpenhamnskritierna heter de krav som ställs på ansökarländer som de måste uppfylla för att få bli medlemmar i EU Krav på respekt för de mänskliga rättigheterna är en viktig fråga under förhandlingarna. Turkiet vill inte erkänna Cypern, vilket lett till att förhandlingarna stannat av.



. Det första kriteriet brukar kallas för det politiska kriteriet och där fastställs att ett land måste kunna garantera demokrati, mänskliga rättigheter, skydd för nationella minoriteter och upprätthålla en rättsstat för att få gå med. Turkiets bristande skydd för kurderna brukar här anföras som ett skäl till att landet inte ska få bli EU-medlem innan dess att detta åtgärdats. Också att Turkiet inte vill erkänna Cypern, vilket har lett till att förhandlingarna om att Turkiet ska bli medlem i EU stannat av.

EU anser att Turkiet måste förnya sina ansträngningar med det politiska reformarbetet för att stärka främst yttrande- och religionsfriheten.





Cypernfrågan skapar problem i förhandlingarna

Turkiet måste erkänna Cypern för att bli medlem i EU. Det har inneburit problem under förhandlingarna och EU uppmanar Turkiet till att bidra till en lösning av Cypernfrågan.

Efter att tio länder inträtt som nya medlemmar i EU den 1 maj 2004 måste EU:s och Turkiets tullunion omförhandlas. I augusti 2005 skrev Turkiet på det protokoll till Ankaraavtalet som utvidgar avtalet om tullunion med Turkiet till att omfatta de tio nya medlemsländerna i EU. Samtidigt deklarerade Turkiet att detta inte innebär att Turkiet erkänner medlemslandet Cypern, som är ett av de nya medlemsländerna.

Turkiets deklaration resulterade i en motdeklaration från EU:s sida där EU:s medlemsländer förklarade att Turkiets uttalande inte har någon inverkan på Ankaraavtalet. Ett erkännande av samtliga medlemsländer i EU är en nödvändig del av anslutningsförhandlingarna.

Mot bakgrund av konflikten kring Cypern beslöt ministerrådet den 11 december 2006 att delvis avbryta förhandlingarna om Turkiets medlemskap i EU.

EU kommer inte att öppna upp för förhandlingar inom de områden som berörs av Turkiets restriktioner mot Cypern. Konkret handlar det om förhandlingar kring fri rörlighet för varor, etableringsrätt och fri rörlighet för tjänster, finansiella tjänster, jordbruk och landsbygdsutveckling, fiskepolitik, transportpolitik, tullunionen och yttre förbindelser.

De områden där förhandlingarna fortgår kommer inte att avslutas innan Turkiet uppfyllt sina åtaganden.

Turkcypriotiska och grekcypriotiska konflikten

Turkiet invaderade Cypern 1974 efter en grekcypriotisk kupp med syftet att förena ön med Grekland. Därefter har Cypern varit delad och många svenskar har tjänstgjort som FN-soldater för att bevaka den befästa gränslinjen.

Cypern har dock, främst i den södra, grekiska delen, haft en god ekonomisk utveckling. Turisterna, däribland många svenskar, har återvänt.

Det har hela tiden förts förhandlingar om återförening. Under lång tid var turkcyprioterna omedgörliga och kunde bara tänka sig lösa förbindelser mellan två i praktiken nästan självständiga stater. Men sedan väljarna röstat fram den mer kompromissvillige Mehmet Talat ökade möjligheterna för en kompromiss. Turkcyprioterna röstade ja i en folkomröstning till en FN-plan för fred, men då röstade majoriteten av grekcyprioterna nej. Trots detta släpptes Cypern, representerat av den grekcypriotiska regeringen, in i EU.

Och den här frågan är ett av de största problemen och orsak till varför Turkiet fortfarande är ett kandidatland, Turkiets ockupation av norra Cypern. EU kan inte som medlemsstat acceptera ett land som ockuperar ett annat EU-land.





Folkmord

När den turkiska staten formades för 80 år sedan ville dess förste president Atatürk göra landet till en enda nation med ett språk. Atatürk som hade lovat segrarmakterna i första världskriget att ge kurderna en egen stat, bröt löftet och hängde kurdledarna.

Under sin 80-åriga historia har Turkiet använt sig av olika metoder för att terrorisera och assimilera kurder och andra minoriteter. För att ge landet en oblandad turkisk befolkning har man mördat och tvångsförflyttat tusentals motsträviga kurder, syrianer/assyrier och armenier.

Dess värre så får fortfarande inte någon ifrågasätta den turkiska nationalismen som skapades av landsfadern Kemal Atatürk på 1920-talet. Så länge Turkiet inte gör något åt det historiska arvet efter Atatürk kan landet inte räknas som en riktig demokrati.



Kurderna i Turkiet



Förutom konflikter med Grekland som orsak till att Turkiet inte fått komma med i EU, är kurdfrågan också ett väldigt stort problem.
Kurderna som är den största minoriteten i landet uppskattades för flera år sedan till över tio miljoner personer, men kurdernas svåra ställning i landet gör att inga noggranna beräkningar görs. Antalet kurder i Turkiet lär egentligen gå upp till minst 20 miljoner, men det finns även siffror på enbart ungefär hälften. Det är i alla fall äntligen erkänt att det över huvudtaget existerar kurder i Turkiet. Det var under 1990-talets början man erkände att det fanns kurder i Turkiet. Innan dess har man bara talat om bergsturkar.

Förföljelser och förtryck av kurderna har under en väldigt lång tid pågått i landet. Deras språk var förbjudet, även om det ändå talades utan att någon brydde sig om det, deras musik var förbjuden, det samma med detta, och de fick inte ha sina egna skolor eller ge ut skrifter på sitt eget språk.



I östra och sydöstra Turkiet, där de flesta kurderna lever, gjorde staten inga investeringar. Industri, sjukvård, utbildning och annan slags basstruktur byggdes inte ut och folket lämnades i stor fattigdom och massvis med människor tvingades att flytta västerut.

1985 började PKK (Kurdistans Arbetarparti) med väpnat motstånd mot den turkiska regimen. Man anföll det året en by i Diyarbakir, den största staden i Östra Turkiet, och dödade ett ca 20 personer, vissa av dom var kvinnor och barn.

Turkiets svar på terrorhandlingarna kom snabbt och var mycket tyranniskt. Man tillkännagav undantagstillstånd i östra Turkiet och stor militär övervakning insattes. Man räknade till att minst 4.000 byar i östra Turkiet med kurdisk befolkning tömdes på folk, brändes och jämnades med marken av militären för att hindra ”terroristerna” att få hus och tillfällig bostad. Miljontals kurder flydde och lämnade sina egendomar och mark, till storstäderna Istanbul, Ankara och Izmir i västra Turkiet. Arbetslösheten är dock mycket stor bland denna grupp.

Att PKK började med väpnade ingripanden ledde inte till att kurderna fick det särskilt mycket bättre. Tvärtom blev som sagt läget i öster ännu mera kaotisk och folk blev tvungna att flytta till fattigdom i väster, PKK lyckades dock dra mycket intresse till händelserna i Turkiet och fick en stor opinion i västvärlden, vilket ledde till påtryckningar på den turkiska regeringen som till slut erkände kurdernas existens inom Turkiets gränser.

Förtryck och trakasserier av kurder, men även av andra minoriteter, sker dock fortfarande i landet och inget annat språk än turkiska får brukas i statliga myndigheter.



De cirka 15 miljoner kurder som bor i Turkiet är fortfarande förtryckta. Kurderna har länge kämpat för sina nationella, kulturella och demokratiska rättigheter. De har nekats att tala sitt eget språk. Kurdiska politiskt valda företrädare har fängslats för att ha översatt texter till kurdiska.

Diskussionsfrågor:
Ska Turkiet få gå med i EU eller inte?
Hur ska man lösa Turkiet-Greklandkonflikten?
Varför agerar inte EU hårdare i kurdfrågan?

13 kommentarer:

  1. Ronny the kurd Sinjari2 juni 2010 kl. 03:38

    Tycker absolut inte Turkiet ska få gå med i EU för att dom bland annat kränker mänskliga rättigheter då dom förtrycker kurderna i Turkiet

    SvaraRadera
  2. Något som är värt att ta upp är rädslan eller anledledningen till varför speciellt Tyskland och Frankrike är emot att Turkiet ska få medlemskap i EU. De tycker så för sin egen skull för att Turkiet lätt skulle kunna bli en stor ekonomiskmakt på grund av alla exportvaror de har, och arbetskraften de kan tillföra i Tyskland och Frankrike, och något man inte pratar så mycket om i media men som Tyskland och Frankrike är emot är att de har en majoritet av muslimer i Turkiet.

    SvaraRadera
  3. 1. Jag tycker inte att Turkiet ska få gå med i EU eftersom dom inte lever upp till dem kriterierna man behöver. Det är inte en riktig demokrati enligt mig. Kurderna i Turkiet har ingen röst i landet, de anses vara luft. Som vi har skrivit så förföljs Kurder i landet dagligen. Turkiet har också en förfärlig historia när det gäller folkmord på Kurder.

    2. Eftersom Turkiet redan har "tagit" över landet så anser jag marken vara deras. En andra generation Turkar är redan födda där. Jag tycker att EU ska släppa det.

    3. Jag tycker inte att EU ska göra något åt kurdfrågan. Jag tycker att hela världen ska enas och "befria" de minoriteter som förföljs över hela världen. Vi har ju FN, Jag tycker att dem ska göra mer. Det var ju ändå britter och fransmän som tog över det ottomanska riket och delade upp det i olika länder. De var de som formade alla gränser i mellan östern. Nu är det är det så att när de delade upp gränserna så gav dom inget till Kurder. kurder lever i flera olika länder. Det jag tycker man ska göra är att låta kurderna tala sitt eget språk och göra som dem vill, precis som Samerna i norra Sverige. jag tycker att man borde tvinga Turkiet ge kurder samma rättigheter i landet som Turkar har. Mycket jag skrev har inte med frågan att göra men jag skrev det ändå eftersom jag tycker det är så pass viktigt. Varför EU inte agerar hårdare vet jag inte. De kanske inte vill komma till den punkten där det blir krig?

    SvaraRadera
  4. Jag tycker inte att Turkiet förtjänar en platts inom EU om de inte är en demokrati, EU är en demokrati.

    Själv tycker jag att EU ska agera hårdare på kurdfrågan, och jag förstår inte varför de inte gör det. Om EU vill ha med turkiet så tycker jag att de borde det, annars får de ingen lösning på problemet.

    SvaraRadera
  5. Jag håller med dig Aline ! Ett medlemskap i EU för Turkiet skulle leda till en väldigt stor arbetskraftsinvandring. De vill säga att Turkar skulle kunna flytta runt om i EU's länder utan några problem och börja arbeta. Alltså skulle länderna förlora en stor del av sina jobb till turkarna

    SvaraRadera
  6. En annan sak jag tycker är fel av EU är att de sedan lång tid tillbaka samarbetat med Turkiet med bland annat att införa tullunion, fast Turkiet inte får medlemskap i EU. Lite konstigt tycker jag att man kan samarbeta med Eu utan att vara medlemar i Eu, för vems bästa gör Eu det igentligen tänker dom verkligen på Turkiet eller gör dom det för sitt eget bästa?

    SvaraRadera
  7. Jag håller med överstående påståenden !! .. Turkiet borde i dagsläget inte få gå med i EU då de överstrider mänskliga rättigheterna när de förtrycker kurderna i landet samt att de vägrar erkänna Cypern är ännu ett problem .Turkiet måste ta tag i dessa problem innan de lovas att ens bli medlem tycker jag ! En sak som är värd att ta upp här är ni har väll allihopa märkt att Turkiet förbättrats genom åren ..visst de är inte felfria men jämfört med förut har de förbättrats enormt de stret mycket mer mot folk rättigheter förut och var ett ganska krigiskt land .. Turkiet är ett land på bättringsväg och därför tycker jag de borde få en chans att bli medlem i EU men som sagt inte i dagsläget först måste Turkiet ta tag i sina problem innan EU blir en utväg för de !! .. och jag hoppas och tror att Turkiet tar tag i dessa problem om de verkligen vill ha en plats inom EU

    SvaraRadera
  8. Jag håller med om det ni har skrivit om att Turkiet inte ska få gå med i EU.
    Jag själv ser EU som något fredligt och sammarbetsvilligt men Turkiet verkar vara tvärtom. För alla som vill gå med i EU så ska reglerna och kraven vara desamma och därför tycker jag då att Turkiet får arbeta med att uppfylla kraven för at få gå med i EU, när de väl har gjort det så får de sen gå med i EU.

    SvaraRadera
  9. Jag tycker som de flesta verkar göra, att Turkiet i dagsläget inte är redo att bli medlem i EU. Att inte erkänna ett annat EU-land (Cypern) som en stat är såklart oacceptabelt. Även förtrycket av kurderna tycker jag gör det omöjligt för Turkiet att leva upp kriterierna för att bli EU-medlem.

    SvaraRadera
  10. Turkiet får gärna gå med i EU för mig bara så länge dem följer EUs kriterier och följer dem lagar som beslutas av EU!

    SvaraRadera
  11. Tänkte däremot ställa en följdfråga på det ja skrev tidigare tycker att vi nu varit negativa mot turkiet men har inte ni också sett en förbättring i Turkiet sen de blev kandidater att vara med i EU ?

    SvaraRadera
  12. Som svar på din fråga Dinela ! Turkiet har gjort flera förbättringar så som: Man har erkänt att det finns en stor folk grupp i turkiet nu, kurderna. Grekcyprioter och Turkcyprioter börjar komma bättre överens då de partierna från vardera sida som hatar varandra börjar förlora makt och dom som är villiga att samarbeta med varandra har blivit starkare och starkare. Så ja dom har förbättrat sig men dom har fortfarande en lång väg kvar då bland kurder fortfarande diskrimineras grovt.

    SvaraRadera
  13. Första frågan: jag tycker absoulut inte att Turkiet ska vara med i EU. Hur ska Turkiet vara med i EU då de inte uppfyller kriterierna? En av de viktigatse kriterierna är att landet ska ha demokrati. EU är en demokrati, och hur de behandlar kurderna är orespektlöst! Alltså Turkiet kan gå med i EU men måste ändra på många saker. Turkiet och Grekland måste lösa sin konflikt angående Cypernfrågan. Kurderna i Turkiet är också en viktig fråga, eftersom det har med demokrati som då Turkiet inte har. Håller med Sebastian Lundgren. Han anser att ifall EU vill att Turkiet ska bli medlem så kan de försöka lösa kurdfrågan i landet.
    Andra frågan: jag tror EU vill göra nått för kurderna i Turkiet, men att de kanske inte vågar. Många europeiska länder, t.e.x Sverige importerar varor från Turkiet. Bland annat kläder. Om EU gör nått och står med kurderna kan Turkiet bli arga och sluta exportera varor till länderna i EU.

    SvaraRadera