Elever bloggar om EU

Tanken med den här bloggen är att väcka diskussion om EU och använda bloggen som ett öppet verktyg för detta. Klass SP1 C på Fyrisskolan i Uppsala kommer att skriva 6 inlägg med bakgrundsinformation om olika omstridda EU-frågor:



1. Euro







2. Bör Turkiet bli medlem av EU?







3. Demokratin inom EU – ”Vi bestämmer över Bryssel eller Bryssel bestämmer över oss?”







4. EU:s invandrings-och flyktingpolitik. Höga murar eller generös flyktingpolitik?







5. Restriktiv eller liberal narkotika- och alkoholpolitik?







6. EU - bra för Sverige?







När bakgrundsinformationen finns utlagd på nätet onsdag 19/5 kommer eleverna att förbereda och genomföra en debatt på bloggen om de olika EU-frågorna. Debatten äger rum onsdag 2/6.







fredag 21 maj 2010

Euro

EURO”En bank en ränta en valuta”

Bakgrund (vad är euro?)
Man ville ha en gemensam valuta inom EU för att handeln inom EU skulle fungera så smidigt som möjligt. Och om alla skulle ha samma valuta så skulle den ekonomiska politiken inom EU fungera lättare.
EMU* genomfördes i tre etapper.
1990- EU tog bort alla hinder som fanns emot fria kapitalrörelser. Med det menar vi att man nu fick överföra pengar emellan länderna igen.
1994- Nu började alla länder försöka få ordning på sina ekonomier i hopp om att få komma med i euron. För att ett land ska få gå med i valutaunionen måste landets ekonomi vara stabil i två år. Och man var tvungen att gör ”intagningsprov”. Valutaunionen ville också ha länder som var på samma nivå.
1999- Europeiska centralbanken började nu låsa valutorna inom de länder som ville gå med i euron. Med det menar vi att pengarna skulle ha ett samma värde. Ex: 1 franc kanske var lika mycket 30 lire. Och då var det så det skulle vara, man kunde inte ändra det.
1 januari 2002 började man använda eurosedlar och mynt.
16 länder har euro som valuta, de länder är:
Belgien Cypern Finland Frankrike
Grekland Irland Italien Luxemburg
Malta Nederländerna Portugal Slovakien
Slovenien Spanien Tyskland Österrike
Fördelarna med euron
Eftersom euron är en gemensam valuta i många länder i EU så underlättar handeln mellan länderna. Med euron behöver man inte växla pengar när man reser emellan eller handlar med euroländerna. Nu förtiden kostar det ingenting eller möjligtvis så kostar det väldigt lite att skicka pengar till andra länder. Det är också mycket lättare att jämföra priser vilket sätter fart på konkurrensen. Euron garanterar även prisstabilitet.
Nackdelar med euron
Nackdelarna med euro är att det kan blir svårare att förstå den nya valutan t ex pensionärer och barn eftersom dem har det svårt att lära sig nya saker. Det blir fler mynt att hålla reda på och priserna kanske skulle blir alldeles för dyra.

Greklandkrisen
Eurokrisen beror på att Grekland har ett stort skuldberg. Grekland har inte skött sin finanspolitik korrekt då landet levt över sina tillgångar. Europeiska banker har också lånat ut stora summor till Grekland vilket har lett till att beloppen har blivit så stora att lånebubblan har exploderat.
För att komma ut ur krisen har Grekland gjort ett sparprogram och de har också gjort om sin budgeten. Det räcker inte, de har också fått långivare t ex utländska stater, banker och stora investerare att hjälpa Grekland genom att skriva ner skulder om landet ska klara av krisen.
Om Grekland inte klarar krisen går landet i konkurs och då måste de ställa in betalningarna för deras skulder.
Krisen kan sprida sig till andra länder. Spanien och Portugal är de nästa krisländerna då deras banker ligger i farozonen. Blir det ont om pengar kommer räntenivån i världen att stiga och då kommer det bli dyrare för alla.
Grekland kan tvingas att lämna EMU och euron.
/ Nathalie Pettersson, Jennie Holmén och Lisa Nelsson sp1c
Europeiska centralbanken

I Frankfurt 1998 startades ECB, som är en av världens viktigaste centralbanker. De har ansvar för penningpolitiken i de Europeiska länderna som har euro som valuta. ECB är de enda som har rätten att trycka nya eurosedlar inom EU. Dock kan även medlemsländerna trycka egna sedlar om ECB accepterar deras förfrågan.
ECB bildar tillsammans med centralbankerna i euroländerna de så kallade eurosystemet.
ECB leds av Europeiska Centralbankens råd som består av centralbankscheferna från euroländerna samt direktionsledamöterna och direktionen.

/ Axel Johnsson, Jennie Holmén och Lisa Nelsson

*EMU – Economic and Monetary Union of the European Unionen.
Frågor till debatten
1. Tycker du att Sverige ska ha euro som valuta, i så fall varför eller varför inte?
2. Tycker ni att de finns några fler för och nackdelar med euron i Europa, vilka?
3. Hur ska EU och Grekland klara sig ur krisen?

28 kommentarer:

  1. 1. Ja för det skulle underlätta otroligt vad det gäller resandet och in-/ export. Dessutom skulle vi få en starkare relation till övriga Euro-länder.
    Vi skulle också enklare bli hjälpta i en kris och vi skulle kanske även bli rikare (billigare med in-/export mm.)

    Dock skulle en stor del av Sveriges kultur och historia försvinna med den svenska kronan!

    SvaraRadera
  2. Jag tycker euro är bra och jag tycker att Sverige borde gå med i EMU. Detta av den enkla anledningen att jag är för ett gemensamt valutasystem. Jag fattar inte grejen med x antal olika valutor som bara gör det komplicerat eftersom pengar blir olika värda och räntor och handelskostnaderna varierar enormt från land till land. Vi svenskar är rädda för förändring, därför röstade vi Nej i valet för Euro förut. Oerhört korkat. Ju mer samlade länderna är i olika frågor, desto bättre

    SvaraRadera
  3. 1. Tycker jag Sverige ska ha euro? svar, nej. Att ha en ny valuta kommer bara bli jobbigt och man kommer bara få det stressigt i Sverige. Man kommer även bli påverkad av andra länder som man inte gör nu, när man har krona.. Grekland-krisen kommer även påverka Sverige. Visst skulle det underlätta handeln, men vi kommer inte ha lika mycket ekonomisk makt, som vi har just nu. Heja kronan!

    3. Jag tycker att Grekland ska sköta sig bättre, och kanske få ett finanspaket av EU, som sista chansen. Får dom igång ekonomin, får dom vara kvar i EU, men förbättrar dom inte ekonomin, får dom avgå i EU, vilket skulle underlätta för andra länder i EU.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att man ska ha samma valuta OM alla andra i Europa också har det, för annars så måste man fortfarande hålla på att växla pengar när man t.ex. ska åka utomlands eller när man använder sig av Export och import.

    SvaraRadera
  5. 1. Jag tror att euro samarbetet skulle vara positivt för Sverige, men vi borde inte gå med just nu. Euroländerna är i kris, speciellt Grekland, och det är därför ingen bra idé att införa en sådan instabil valuta just nu. När den ekonomiska krisen och lågkonjunkturen har vänt, då borde vi inför euro i Sverige. Argumentet att priserna på varor i Sverige skulle stiga ser jag inte som något problem, sålänge vi har bra kontroller och tydliga regler. Om vi i Sverige skulle använda euron, så skulle handeln med de andra euroländerna bli billigare och smidigare, och därmed skulle vi tjäna ekonomiskt på detta.

    SvaraRadera
  6. Nathalie Hellsing2 juni 2010 kl. 03:47

    1. Tycker du att Sverige ska ha euro som valuta, i så fall varför eller varför inte?

    Jag tycker att ALLA länder, även Sverige ska ha euro som sin "grundvaluta". Det skulle underlätta för oss medborgare i Sverige när vi ska utomlands. Istället för att behöva växla och göra det komplicerat, så kan man resa på en gång. Man kan handla hur man vill, vart man vill. Så ja, jag tycker Sverige ska ha euro som sin valuta.

    3. Hur ska EU och Grekland klara sig ur krisen?

    Jag har hört att i Grekland behöver man inte betala skatt om man inte tjänar OTROLIGT mycket pengar. Inte ens en kirurg behöver betala skatt, dock beror detta på att mycket är svartjobb. Men, om nu Grekland skulle börja organisera sin ekonomi och införa skatt vid en lägre inkomst, då skulle deras ekonomi bli organiserad och det skulle kunna komma ur denna kris. Detta skulle gynna både EU och Grekland, då Grekland blir stabilt igen.

    SvaraRadera
  7. Men skulle inte vi kunna hjälpa Grekland lättare om vi hade Euro?
    Lika så som vi lätta skulle få hjälp tillbaka om det hände oss senare?

    SvaraRadera
  8. Ja jag tycker att Sverige ska ha euro för då underlättar det när man ska resa till ett annat EU land för då slipper man växla från till exempel svenska kronor till euro!

    SvaraRadera
  9. Jag tycker att Sverige bör byta valuta till EURO. Orsaker:
    Lättare att resa inom Europa, man kan priserna och valutan bättre utomlands.
    Man behöver inte hålla koll på valutan när man ska resa inom EUROPA.

    SvaraRadera
  10. 1) Jag tycker att Sverige ska ha Euro som valuta. En enad valuta skulle förenkla handeln inom Europas länder med Euro som deras valuta. På långsikt skulle en ökad handel inom Europa leda till en starkre ekonomi

    3) EU måste hjälpa Grekland att betala av sin skuld och förhindra konkurs. Om Grekland skulle gå i konkurs skulle det inte bara betyda dåliga saker för Grekland som land, utan det skulle också påverka resten av EU:s länder dåligt. EU och Grekland måste enas och komma fram med en långsiktig lösning som skulle stabilisera Greklands ekonomi för att lösa problemet.

    /klas

    SvaraRadera
  11. 1. Tycker du att Sverige ska ha Euro som varluta?

    SVAR: Jag tycker att Sverige åtminstone borde överväga ett valutabyte för att jag är ganska säker på att det kommer att gynna Sveriges ekonomi om man tänker långsiktigt, jag tror att det helt enkelt kommmer att bli enklare att handla med andra länder i Europa alltså att utrikeshandeln(exporten och importen) kommer att bli ännu bättre.
    DEt finns självklart negativa aspekter också , det kommer att ta ett tag för att Sverige ska hinna anpassa sig till den nya valutan men ser helt enkelt Euron som en positiv lösning!

    SvaraRadera
  12. Jag tycker att Sverige ska ha Euro för att det underlättar handel med mera, och det är bra om alla inom EU har Euro.
    Men jag tycker EU borde skapa något slags system som gör det lättare att hålla koll på alla länders ekonomi, annars är Euron helt värdelös och det blir som i Grekland...

    SvaraRadera
  13. Personligen tycker jag att vi inte ska gå med EMU. Sverige går emot stora ekonomiska risker för att vara så litet land . Ekonomier ser så olika ut i de olika länderna i EU är risken den att politiken anpassas bara åt de stora länderna. Att de tar deras behov före vårt land .Det jag verkligen inte gillar med EMU är att det blir större makt åt EU den centrala politiken flyttas över till EU. De kan börja bestämma över Sverige vad som är rätt och fel. En gemensam valuta kan göra så att det kan bildas en gemensam statsbildning. Så själva att gå med i valuta är att komma ett steg närmare en gemenskap statsbildning. Man blir tvingen att följa visa ramar som inte helt passar till Sveriges. Arbetarna kan avskedas och flyttas på allt efter marknadens behov inte individens. Och efter den Grekiska krisen så ser man hur sårbar ekonomin är att man kan lätt bli påverkad.

    SvaraRadera
  14. Första frågan: Jag säger ja till euro! För att Sverige ska införa euron måste de uppfylla kriterier som EU ställer. Enligt dessa kriterier måste Sverige ha stabila priser, stabil växelkurs, sunda offentliga finanser och låga räntor. Just i idag strävar inte Sveriges politiker efter det, men ifall vi i Sverige inför valutan euro runt 2012 ser jag verkligen framemot det. Euron skulle ge Sverige fantastiska möjligheter. Jag tycker det eftersom ifall vi har det blir det en gemensam valuta bland många EU länder, och euron är en av de största ekonomierna i världen. Ett litet exportland som Sverige skulle tjäna mycket på att införa euron som valuta både ekonomiskt och politiskt. Eurosamarbetet skulle leda till många fördelar. Tillexempel vår handel mellan Euro länderna skulle bli bättre, eftersom euro länderna ständigt fördjupar sitt samarbete, så kan detta leda ifall vi då inte är med att Sverige lätt kan hamna utanför. En annan fördel med euron är turismen i Sverige. Jag tror att turismen i Sverige skulle största sannolikhet öka tackvare euron, eftersom det blir då lättare för turisterna att komma hit.
    En stor negativ sak med att inte vara med i eurosamarbetet att vi inte har rätt till att besluta och påverka, men ändå så får Sverige effekter. Eftersom allt hänger ihop påverkas vi lite av besluten som fattas men att vi inte får vara med och säga våra åsikter. Ett bra exempel på att hålla sig utanför euron, visade sig hösten 2008 då en stor finanskris slog till. Sverige drabbades också men kunde lätt hantera krisen jämfört med euroländerna. Främst beror det på att vi i Sverige har en ansvarsfull regering som tar ansvar för statsfinanserna mer än de andra EU länderna. Jag tror också att ifall vi nu är med i eurosamarbetet att priserna skulle stiga upp, fast inte så mycket men lite i alla fall.Men ändå så tycker jag att vi borde göra en ny folkomröstning!
    Andra frågan: Jo, det finns många fler för- och nackdelar med euron i Europa. Kommer inte ta alla med några kan jag ta. En fördel med euron är att det är en gemensam valuta bland medlemsländerna. En annan fördel är är turismen som jag tog upp lite tidigare. Om en person vill åka till ett annat EU land som har valutan euro så slipper personen gå och växa, och klarar sig lätt utan att någon lurar personen på pengar. Att pensionärer och barn har svårt med euron är inte en stor fråga, utan ifall priserna stiger så kan det bli svårt i landet.
    Tredje frågan: Grekland krisen ser väldigt allvarlig ut och påverkar oss oerhört mycket. Det är svårt att komma fram till en lösning som får Grekland att klara sig ur krisen. Men jag tror att några små lösningar kanske kan lätta på saken. Först tycker jag att medlemsländerna i EU ska komma överrens och ha ett stort mötte, så som de gjorde när det pågick det stora miljömötet. Att de har ett sparprogram som fungerar men att det räcker inte, kanske är en bra sak men det tar tid. Eftersom Grekland har ett stort lån bubbla så är det absolut ingen lösning på att låna in igen. Utan när EU tar avgifter från varje medlemsland kan EU ta en del av summan och ge till Grekland som en gåva. Vet att det handlar om flera miljarder, men såklart kommer det ta tid. Ett land räddas inte bara på en kväll. För att ifall de ska få det som ett lån har inte Grekland råd att betala ut räntan. Att ordna till problemet är viktigt innan fler länder dras in i detta. Men som jag sa tidigare det kan ta flera år innan Grekland klarar sig.

    SvaraRadera
  15. Jag tycker inte Sverige ska ha Euro. Euro har för krångligt och jag tycker om sveriges valuta. Dessutom så skulle sverige bli mer beronde av andra länder. Som tex nu med Greklandkrisen, i och med den så påverkas de övriga euro länderna.

    SvaraRadera
  16. Jag röstar faktist nej mot Euro !! .. visst håller med att Euro underlättar samarbetet för EU länderna ..men helt ärligt jag tycker att EU håller på att efterlikna USA mer och mer inte att de är ett land som styr utan flera länder som ska styra tilsammans och nu helt plötsligt ska dessa länder ha samma valuta också samt ändras länders växel kurser städningt , därför måste de länder som har euro ha homogen växelkurs då Sverige har bättre växelkurs än de flesta EU länder så skulle inte sverige bara gynnas av att byta till EURO ..alltså tycker jag att när de gäller Sverige så är det nej till EURO ,men vissa andra länder som befinner sig på samma nivå inom EU kan ju alltid ha ett öppet samarbete med samma valuta .. !

    SvaraRadera
  17. Jag tror att Sverige kommer få Euro, det kommer underlätta för oss väldigt mycket...Det är tur att Sverige håller på att smyginföra det, för er som inte har märkt det.

    SvaraRadera
  18. 1. Tycker du att Sverige ska ha euro som valuta, i så fall varför eller varför inte?

    Jag tycker inte Sverige borde ha euro som valuta för att jag tycker att kronan är bra. Det gör så att vi inte blir beroende av andra länder och när det blir kris som tex som det är i Grekland nu så blir vi inte påverkade. Jag tycker att vi klarar oss bra utan euro och har gjort det hittills så varför skulle vi inte göra det i fortsättningen?

    SvaraRadera
  19. Sebastian L : På vilket sätt kommer euro underlätta för oss?

    SvaraRadera
  20. 1 NEJ
    jag tycker inte att Sverige ska införskaffa euro.
    visst det skulle vara lättare när man rester och köper saker från andra länder inom Eu om alla skulle ha euro.
    men tänk kaosen det skulle bli i Sverige om vi helt plötsligt skulle bytta valuta.
    företag skulle kunna höja priser och så om vi skulle bytta valutan hastigt.
    jag är en lat människa och det skulle bli så mycket jobbigare att hålla reda på den nya valutan och det kommer bli extremt jobbigt att hålla reda på alla mynten.
    jag tycker t.o.m att våran valuta har förmycket mynt.
    Sverige sa nej till Euro för ett tag sen och jag hoppas att dom gör det igen!

    SvaraRadera
  21. jag tycker att Sverige ska ha euro. Det kommer underlätta så mycket för Sverige. Jag tycker att de bara finns fördelar med euro. Visst skulle de bli rörigt om vi bytte valuta. Men det skulle bli bra tillslut.
    Om vi ska införa euron så skulle handel bli mycket bättre och bara det är ju en jättebra sak, vi skulle också kunna hjälpa andra länder i kris genom att skicka pengar utan att behöva ändra från svenska kronor till euro.
    Jag förstår inte varför alla ska ha olika valuta?

    SvaraRadera
  22. Rahima: Det kommer att underlätta handel, export, inport, när vi reser...med mera.

    SvaraRadera
  23. ´Sebastian L : På vilket sätt försöker Sverige smyginföra euron ?

    SvaraRadera
  24. Ställer samma fråga som Jennie ställde till Sebastian. Är det bara en teori du har, att Sverige försöker smyginföra euro, eller är det bevisad sanning?

    SvaraRadera
  25. till Sebastian L : Jag tycker inte att de anledningar du räknar upp är tillräckliga till varför vi ska byta till en helt annan valuta , förutom de ja tidigare komenterat och argument ja fört mot euro så tycker jag även att det ska finnas starka argument och att dessa för argument ska vara starkare än mot argumenten för att man ens ska inleda euro i ett land ..Dessa starka för argument har jag ännu inte mött på och skulle gärna vilja veta varför man ska göra sig besväret ens en gång och förändra valutan !

    SvaraRadera
  26. Många säger att Euron skulle skulle underlätta för de svenska folket men de kan även leda till negativa faktorer så som att om vi inför Euro i Sverige så skulle de kunna leda till en ökad prisnivå på varor.

    SvaraRadera
  27. Jag anser att Euro som valuta är dåligt för Sverige, visst vi får en viss gemenskap med övriga Eu länder men priserna i själva Sverige kommer stiga, jag tycker att det räcker med att vi är med i Eu och har vissa gemensamma Eu lagar med övriga Euländer och att vi inte behöver ha samma valuta , det kostar redan en hel del att vara med i Eu allting ska ju byråkratiseras och regleras och även det kostar massa pengar som sverige måste betala.
    Ett exempel är ju att EU parlamentet flyttar varje månad mellan
    Bryssel och Strasbourg som kostar ca 200 miljoner Euro per år. ska vi verkligen utsätta folket för höga priser bara för att få en gemenskap valuta, eller ska vi tänka på folkets bästa och behålla vår egen valuta då vi tjänar på det!och folket får bättre priser. Risken för Emu är alltså att priserna i Sverige kommer höjas, frågan är då om Sverige vill ta det inisiativet.

    SvaraRadera
  28. Vi erbjuder alla typer av lån till en reducerad ränta på 3%. Vårt låneprogram är väldigt direkt och flexibelt, eftersom ditt nöjda och ekonomiska framgångar är vårt mål. Om intresserad, för mer info kontakta oss nu via Email: (happyloanlink@outlook.com)

    SvaraRadera