Elever bloggar om EU

Tanken med den här bloggen är att väcka diskussion om EU och använda bloggen som ett öppet verktyg för detta. Klass SP1 C på Fyrisskolan i Uppsala kommer att skriva 6 inlägg med bakgrundsinformation om olika omstridda EU-frågor:



1. Euro







2. Bör Turkiet bli medlem av EU?







3. Demokratin inom EU – ”Vi bestämmer över Bryssel eller Bryssel bestämmer över oss?”







4. EU:s invandrings-och flyktingpolitik. Höga murar eller generös flyktingpolitik?







5. Restriktiv eller liberal narkotika- och alkoholpolitik?







6. EU - bra för Sverige?







När bakgrundsinformationen finns utlagd på nätet onsdag 19/5 kommer eleverna att förbereda och genomföra en debatt på bloggen om de olika EU-frågorna. Debatten äger rum onsdag 2/6.







torsdag 20 maj 2010

Alkohol-och narkotikapolitik

Alkoholkonsumtionen i Europa är den högsta i hela världen, med sina cirka 11 liter ren alkohol per person och år. Därför har EU beslutat att försöka reducera alkoholkonsumtionen genom bestämmelser och skatter. Vi har valt att ta reda på lite mer information om detta ämne och skriva en fördjupning om alkoholpolitiken inom Europeiska unionen. Vi kommer även ta upp narkotikapolitiken i EU.

Alkoholpolitik
Sverige och EU strävar på ett sätt åt olika håll, då EU vill att Sverige för en mer liberal alkoholpolitik medan Sverige skulle vilja hålla än hårdare på den. Just alkoholpolitiken räknas ibland till "inre marknaden" och ibland till "folkhälsan". Inom inre marknaden måste medlemslandet följa EU-lagstiftningen, men när det kommer till folkhälsan bestämmer varje medlemsland vilka regler som skall gälla, det vill säga nationell lagstiftning, och där är det upp till varje land. Detta gör att olika regler gäller i olika länder. Förutom detta har EU satt upp en massa rekommendationer, bland annat om trafikonykterhet och forskning, som länderna får anpassa sig till på det sätt de finner lämpligt.

Gällande alkoholimporten har EU en del att säga till om. Bland annat har de satt upp referensnivåer över hur mycket alkohol och tobak man får införa privat. Utifrån dessa får medlemsländerna själva sätta gränser, så länge de inte underskrider Europeiska unionens referensnivåer.
EU:s bestämmelser om hur mycket alkohol man får föra in i ett land utan att det skall klassas som införsel i kommersiellt syfte är;
• 10 liter sprit
• 20 liter starkvin
• 90 liter vin (varav högst 60 liter mousserande vin)
• 110 liter öl
För att få föra in alkohol i Sverige måste man vara minst 20 år fyllda. Däremot, om man åker färjor och handlar i Tax Free, kan det vara tillåtet att köpa alkohol på ditvägen men inte hemvägen. Detta beror på att olika länder i EU har olika regler på hur gammal man måste vara för att få köpa och föra in alkohol. Sverige har även valt att sätta 20-årsgräns på det Systembolaget, som har ensamrätt på att sälja starkare alkoholhaltiga drycker. Dock har kommissionen rätt att när som helst be Sverige att ta bort sitt Systembolag och öppna alkoholmarknaden för alla.

Någonting som främjar gränshandeln är hur mycket alkoholskatterna skiljer sig från land till land. Genom att försöka få ganska lika skatter hoppas EU på att minska alkoholhandeln över gränserna. Andra sätt som Europeiska unionen jobbar på för att minska alkoholkonsumtionen är att informera om risker med alkohol till ungdomar och att förbjuda reklam som uppmuntrar drickandet.


Narkotikapolitik

EU har en stark gemensam uppfattning om narkotika och dess betydelse i samhället idag. Därför har de tillsammans tagit fram en plan för att minska narkotikakonsumtionen inom organisationens medlemsländer.
Medlemsländerna håller regelbundna möten om narkotika. Där diskuteras de mest brådskande frågorna inom ämnet. Alla länder har kommit överens om att arbeta hårt med förebyggande arbete, särskilt bland sårbara grupper där problemet riskerar att bli störst. Vissa länder har lättare än andra i narkotikafrågan, så de hjälper varandra för att få en bättre välfärd. För att minska tillgången på narkotika lovar EU att rikta in sig på just de länder som är mest utsatta för framställning av narkotika idag. Det internationella samarbetet skall förbättras genom att EU även skall hjälpa andra länder som inte är med i EU gemenskapen. Medlemsländerna skall bidra till forskning och information på området, och medlemsländerna och kommissionen skall forska om internet är ett farligt verktyg för olaga narkotikahandel. De skall även ta fram åtgärder mot detta.

Egna åsikter

Vi anser att EU har väldigt luddiga lagar när det kommer till alkoholpolitiken. Det är svårt att få tag i konkreta regler och det är svårt att förstå hur lagarna är uppbyggda. Vi tycker det skulle vara bättre om EU hade fler gemensamma alkohollagar, såsom åldersgränser och importmängd.
Det viktigaste är att man sätter folkhälsan som första prioritet, och att man inte bara tänker på pengar.

Diskussionsfrågor

• Tycker du att EU borde ha striktare alkohollagar?
• Borde alla länder få bestämma över sin egen alkoholpolitik eller skall man ha gemensamma lagar i alla medlemsländer?
• Vilket tycker du skulle vara det bästa sättet för EU att minska alkoholkonsumtionen?
• Finns det något område rörande alkohol som du tycker är viktigare än andra (exempelvis att förebygga trafikonykterhet, att förhindra konsumtion bland unga, import och export)

44 kommentarer:

  1. jennifer larsson2 juni 2010 kl. 03:38

    1. Svar på första frågan är att Jag tycker EU borde ha striktare alkohollagar därför att i just Europa dricks det mest alkohol i hela världen och man har beräknat att det dricks 11liter per person per år. Alkohol påverkar även hälsa därför borde man inte sälja för mycket sprit. Det har blivit lättare nu på vår tid att få tag på sprit, ungdomar dricker allt mer och oftare i ung ålder som kan leda till alkoholism. Även om EU har referensnivåer över hur mycket man får sälja så pågår det fortfarande svart handel som EU inte kan kontrollera. Det är alldeles för mycket därför bör man införa hårdare regler som:
    • minska mängden alkohol man får ta in i ett land.
    • sätta åldersgräns på köpa alkohol inte bara i Sverige
    • högre straff för smuggling och illegal handel med alkohol
    • informare mer om skador redan i unga åldrar

    kommissionen presenterade en gemenskapsstradegi i oktober 2006 för att minska alkoholrelaterade skador dvs olyckor som trafikonykterhet. Kommissionen kom fram till fem viktiga teman i denna strategi, där EU ska sätta in åtgärder för att:
    • skydda ungdomar, barn och ofödda barn
    • minska de skador och dödsolyckor i trafiken som är en följd av alkohol
    • förebygga alkoholrelaterade skador bland vuxna
    • informera och öka medvetenheten vilka konsekvenser skadlig alkoholkonsumtion får bland unga
    • utveckla en kunskapsbas på EU-nivå
    Jag tycker dessa fem var bra och kan också utveckla alkohol politiken.

    SvaraRadera
  2. 1. Jag tycker att vi ska passa oss för att göra lagarna striktare. Ibland har det en negativ effekt på människan, för om hon ska följa för mycket lagar och regler tenderar hon att bryta dom.
    Jag menar att alkoholkonsumtionen kanske skulle öka, och olaga handel skulle säkert bli vanligare.
    det beror dock på HUR lagarna ändras.

    SvaraRadera
  3. Måste hålla med Jennifer på den frågan. Att EU vill göra sig av med monopolet Systembolaget ren idioti, eftersom om det blir fri marknad på alkohol kommer det säljas mer och konsumeras mer och bli lättare att få tag på som minderårig. I en ekonomisk synvinkel är väl det ganska så bra eftersom man tjänar pengar, men det är väl också den enda fördelen. Man tycker ju att det verkar vettigt att dra in pengar på nåt smarta sätt, som inte dödar samhället och förstör folkhälsan, istället för att släppa på alkoholpolitiken. Men men..

    SvaraRadera
  4. 1. tycker du att EU ska ha striktare alkohollagar?

    SVAR: EU:s alkohollagar borde kanske ändras enligt mig men jag tror att det kommer att bli svårt att hindra folket från att dricka såpass mycket som de gör, det varierar från land till land hur gammal man måste vara för att få köpa alkohol och jag tycker att Sverige borde sänka åldern för att få köpa alkohol, från 20 år till 18.
    Det finns jälvklart nackdelar med att Europa dricker så mycket alkohol som de gör, men jag tror att det skulle bli svårt att stoppa folk från att dricka lika mycket som idag med striktare alkohollagar.

    Alexander

    SvaraRadera
  5. 2. I nuläget bestämmer varje land över sin egen alkohol politik, eller hur? Och ja, det tycker jag absolut är helt rätt(eftersom att det är landet själv och landets egen befolkning det handlar om). MEN det är gällande in- och export som det uppstår komplikationer, och därför kanske EU borde komma överens om gemensamma bestämmelser inom just DET området.(Så som ålders gränser och mängder).
    Skulle detta fungera?

    SvaraRadera
  6. Alexander: Vilka fördelar finns det med att sänka åldern på systembolaget från 20 till 18?

    SvaraRadera
  7. Jag tycker att Eu borde egentligen ha striktare alkohollagar, tycker att alla länder ska ha Sverige som använder sig av monopol som menas med att de endast finns EN ''kedja'' som får sälja alkohol. Tycker att ALla medlemsländer ska använda sig av monopol.
    Jag tycker att alla olika medlemsländer ska få bestämma över sitt egna land, om de vill satsa mer på att hjälpa folkets hälsa eller tjäna pengar. Om de vill tjäna mer pengar, cch inte bry sig så mycket om folket hälsa så kan de sälja alkohol i vanliga butiker och strunta i folkets hälsa.. Men tycker endå EU ska ha en gemensam åldersgräns, för t.ex i Danmark får man köpa alkohol när man är 16 år, och i Sverige när man är 20 år, det är väldigt stor ålderskillnad, så jag tycker EU ska ha en ålder som är ungefär detsamma.
    Det bästa sättet att att minska all alkohol är att ha striktare regler, att det ska vara svårare att få tag i som te.x ålder, grovare straff för folk som köper ut till underåriga. Men en konsekvens till detta är att det kommer bli en svartmarknad, att folk kommer börja importera alkohol som ej är lagligt, och genom att använda sig av en svartmarknad så kommer det bli enklare för underåriga få tag i alkohol.
    En till sak för att minska alkoholkomustionen är att det ska bli dyrare att köpa alkohol, för då kommer inte lika många ha råd med de och vilja köpa det.

    Det området jag tycker är viktigast inom området rörande alkohol är alkoholen ibland unga, darför att de har en lång framtid framför sig, och bara att dricka lite alkohol kan livet bli förstört för evigt, det händer mycket med alkhol i kroppen, det blir en massa våldtäckter, bråk, narkotika o.sv. som ungdommarna kommer komma ihåg livet ut, som de kommer må dåligt över senare.. För att försöka minska alkohol till unga så kan man gå ut med det ännu mer i media, dels ha föreläsningar i skolorna o.sv. så folk förstår att det både påverkar psyket och hälsan.
    /vanessa ohlsso kelebek.

    SvaraRadera
  8. jennifer larsson2 juni 2010 kl. 03:48

    2.Jag tycker som nu att när det gäller folkhälsan så ska ett land själv bestämma men mellan gränserna är det bra att EU bestämmer lagar och reglerna, varje land har olika kulturer och vanor hur alkoholen används. Vissa länder dricker sprit som en daglig vana medan det inte dricks mycket alls i vissa länder. Landets regering borde veta bäst vilka alkoholregler som borde gälla i landet så folket får det bra och ha folkligt val om alkohol var fjärde år då man kan diskutera frågan som till exempel. Sveriges alkohollagen ändrades 2008 den 1 juli som gjorde att svenskar numera kan beställa och köpa vin och sprit via internet eller anlita en transportfirma för att få hem varorna. Alkoholen beskattas i sverige och tullarna kan ha hand om Alkoholen tills skatten är betalad eller så kan den person som beställt i förväg anmäla transporten till Skatteverket. Detta tycker jag är helt fel eftersom nu kan sprit och vin säljas på internet så det blir ÄNNU lättare att få tag på alkohol. En annan sak som jag tycker är bra är att systembolaget har sin monopol kvar eftersom det blir bättre kontroll på alkoholförsäljningen i landet.

    SvaraRadera
  9. Jag håller med Jennifer & Anna .. Jag tycker det är så otroligt dumt av EU att vilja avskaffa Sveriges monopol ..dock gör de det av en anledning de vill sänka sveriges alkohol skatter så att inte alkohol i sverige blir så dyrt och på så vis hindra så inte de importeras lika mycket från andra länder. Alltså vill det att alkohol skatterna ska vara ungeför homogena .. det förstår jag för då minskar EU på de sättet importen av alkohol i många länder .Men detta sätt gynnar inte Sverige eftersom sverige vill ha striktare alkohol regler så om EU minskar skatterna antar jag att konsumtionen av alkohol blir högre hör i sverige .. EU måste tänka på hur alla länder påverkas & hitta en bättre lösning på alkohol politik problemet !!!

    SvaraRadera
  10. jennifer larsson2 juni 2010 kl. 03:53

    jag undrar också vad som skulle göra det bättre om det sänktes till 18 år istället för 20, då skulle yngre kunna köpa ut.

    3.Ett sätt som jag tror kan minska alkoholkonsumtionen på sikt är att information om alkohol sprids till ungdomar i skolor i tidigt stadium, att det blir obligatoriskt i skolan som de har med sexualkunskap. Om föräldrarna tex dricker alkohol jämt och ständigt så kan det påverka barnen både negativt och positivt eftersom föräldrarna är barnens förebilder så om dom får barnen att se alkohol som en bra sak är det klart de inte ser något fel på det. Dessutom tycker jag att om man ändå importerar så mycket alkohol till landet så är det klart att folk dricker, om importen minskar så kanske folk dricker mindre fast då kan de bli risk för svart handel med alkohol.

    SvaraRadera
  11. Jag anser att alla länder borde ha samma åldersgräns för att få köpa alkohol. Samt tycker jag att import- och exportgränser och skatter skall vara gemensamma för alla länder. Däremot kan jag tycka att man får bestämma vart land för sig om hur mycket alkohol man skall producera, samt hur vilka straff det skall vara att köpa ut till minderåriga. Känns svårt att genomföra en helt gemensam alkoholpolitik, men jag tycker stora delar skall vara samma mellan gränserna.

    SvaraRadera
  12. Sebastian Guerrero2 juni 2010 kl. 03:54

    Jag tycker att Varje land för sig ska bestämma nya/gamla alkhollagar, varför? jo för skulle ett annant land bestämma t.ex. vilken ålder man ska ha på drickandet i Sverige, skulle det bara leda till mera diskutíoner och Sverige skulle känna sig maktlösa.

    Jag tycker även man borde minska på tillverkandet av alkohol, vilket kommer bli svårt, för det är väldigt mycket på svart-marknad. Så minska på importen/exporten i länderna, sedan borde man höja åldern till 20 i alla EU-länder, vilket det inte är, men ungdomarna kommer säkert protestera, vilket kommer leda till nya problem.

    SvaraRadera
  13. jag tycker att lagarna ska vara mycket striktare, det finns ju väldigt många nackdelar med alkohol och om man sätter striktare lagar och hårdare straff på illegal handel så kommer hela samhället att må bättre.
    Jag tycker att alla borde ha gemensamma lagar, för då kan man minska den svarta handeln genom länderna.
    För att minska alkohol komensionen så ska man sätta hårdare lagar och hårdare straff om alkoholen, och så tycker jag som Jennifer sa att man ska informera mycket om konsekvenserna och nackdelarna med alkohol.

    SvaraRadera
  14. Första frågan: Jag tycker att EU borde jobba mer på sina alkohollagar. Håller med Jennifer. Det är inte nått speciellt fel med de, men utan de borde ha mer striktare lagar. Tillexempel att varje medlemsland har olika åldersgräns till att få köpa alkohol. Enligt mig är det fel! Eftersom jag då kan köpa från ett land där deras åldersgräns är låg och smita med mig alkoholflaskan till Sverige. En gemensam åldersgräns tycker jag är bäst. Det som är bra med EU:s alkohol åsikter är att de försöker minska drickandet, t.ex. genom att få alkoholskatterna lika. De försöker också genom reklam att visa folket hur farligt det är. Men tror inte det är så många som påverkas av dessa reklamer. Kanske för att de förmedlar på fel sätt, eller för att det är samma sak om och om igen de tar upp som gör att folk blir ointresserade. Ungdomar är det största problemet när det gäller alkoholanvändningen. Svart handel gör att vuxna köpare köper ut åt ungdomarna är verkligen stort idag. När det gäller Sverige så har EU tvingat Sverige att minska på alkoholskatterna, eftersom enligt EU så dricker vi mycket. EU vill även få bort systembolaget och bli fria från det statliga monopolet, vilket jag är totalt emot! Ifall det någon dag händer så skulle det säker leda till ännu mer drickande bland den svenska befolkningen.
    Nästa frågor: Jag tycker att alla är väldigt viktiga, men om jag ska välja ett så väljer jag konsumtionen bland unga. En stor del av dagens ungdomar dricker. Som jag nämnde innan så kan EU minska genom internet (facebook-grupper), skolbesök eller annorlunda reklam om inte får en att tröttna. EU kan också sätta väldigt hårda krav om alkohollagar i restauranger och danstillställningar, eftersom det är där det dricks som mest. Sen är det landets del att sköta reglerna. Genom hårdare regler så kommer det så småningom minskas Att ha högre straff för smuggling och att gäller lika i alla länder är en bra sak. En annan viktig lösning är att minska mängden alkohol man får ta in i ett land. Det skulle minska så otroligt mycket.

    SvaraRadera
  15. Jag tycker att alla EU länder ska bestämma själva över sin egen alkoholpolitik för att alla länder har sin egen syn på vad som är rimligt och vad som är bra för deras land!
    Det man kan komma överens om inom EU är åldersgränsen eftersom alla länder har olika åldersgränser vilket är dåligt. Då kan dem som är underåriga i till exempel Sverige kanske dem åker till ett annat land och köper alkohol!

    SvaraRadera
  16. Om lagarna blir mer strikta så kommer folk fortfarande att bryta mot dem och om man skulle höja åldersgränsen så skulle det fortfarande finnas folk som kan köpa ut alkohol till minderåriga. Jag tycker att man borde ha samma åldersgräns för att det blir bara förvirrande om man har olika åldersgränser i olika länder.

    SvaraRadera
  17. Varje land borde få bestämma över sin egen alkoholpolitik. Tack vare att vi idag har monopol på alkoholförsäljning i Sverige, så har vi lyckats hålla nere drickandet betydligt bättre än i vissa andra europeiska länder. Skulle vi införa en mer liberal alkoholpolitik som EU vill att vi ska göra, skulle drickandet öka markant och det skulle medföra stora folkhälsoproblem.
    De europeiska länder som ahr stora problem med för hög alkoholkonsumtion borde kolla på Sverige och vårat monopol, och EU borde också inse att detta är ett effektivt sätt att minska konsumtionen.

    SvaraRadera
  18. jennifer larsson2 juni 2010 kl. 03:59

    4.Det viktigaste enligt mig är att förhindra konsumtionen bland de unga eftersom det är dem som är den nya generationen som kommer ha hand om samhället på senare tid, för stoppar man konsumtionen bland unga så minskas problemen på sikt gällande trafikonykterhet, svarthandel, import m.m. Som ungdom anser jag nog att det är hur lätt som helst att få tag på alkohol även om man knappt är 18 så det spelar nog ingen roll om man sänker åldersgränsen från 20 år till 18 utan det skulle bli bättre om man höjde åldersgränsen ännu mer kanske ? fast det skulle nog också ha sina konsekvenser.Det är inte heller dyrt och så finns systembolaget överallt så det är nära en själv hela tiden.

    SvaraRadera
  19. Nathalie P

    1. jag tror att EU eller Sverige kan göra vad dom vill med reglerna.
    för svenskarna kommer ändå aldrig sluta dricka.
    dom höjde ålders gränsen på systembolaget men det blev ändå ingen skillnad på Sveriges alkoholvanorna.
    så jag tror att det inte är någon ide ens att försöka införskaffa sig hårdare lagar inom alkoholen.

    2. det är mycket bättre om alla får bestämma över sin egen alkoholpolitik,
    eftersom att alla länder har ett eget sätt att se på alkohol användning, så om alla skulle skulle bestämma tillsammans så skulle det bara bli konflikter.

    SvaraRadera
  20. Jag tror på ett så gemensamt lagsystem som möjligt. Det skulle föra länderna närmare varandra och bringa en ljus framtid :D

    SvaraRadera
  21. nathalie hellsing2 juni 2010 kl. 04:03

    Anna! frågan du ställer till Alex är självklart, ska vi sänka åldern på systembolaget bara för att vi ungdomar vill kunna dricka och sätta våran hälsa på spel?
    Jag tycker det är FEL! Att vi har en gräns på 20 års ålder gör att vi får leva längre och ha ett gott liv. Så nej, sänk inte åldern, hur mycket man än vill kunna köpa ut själv vid tidig ålder.

    SvaraRadera
  22. Jag tycker det är viktigare att ha gemensamma strängare lagar när det gäller trafikonykterhet och konsumtion/försäljning utav alkohol till ungdomar. Får man tex 10 år fängelse utav att ha kört bil alkoholpåverkad så kan jag lova att man tänker minst 3 gånger om innan man sätter sig i bilen. Det hade minskat på dödlighet när det gäller att fulla människor kört på andra som går ute tex.

    SvaraRadera
  23. Eu borde inte ha striktrare lagar när det gäller alkohol. Det är inte lagarna som är problemet utan människornas syn på alkohol överhuvudtaget. I Sverige så har vi en väldigt dålig alkohol kultur. Det är alltså synen på alokohol som måste ändras på inte lagarna. Lagarna som redan existerar verkar folket ändå inte följa så varför införa flera lagar.

    Att alkoholen ska kontroleras från Eu bara för det är skadligt för hälsan är ju skit snack. Tycker ni då också vi ska kontrolera mängden av onyttig snabb mat och socker rika drycker bara för det skadar hälsan.

    /klas

    SvaraRadera
  24. Jag är inte så säker på att svarthandeln skulle öka bara för att reglerna blev striktare och åldersgränserna ökade. Varför? Jo, för att en hel del av människorna har någonting som kallas _moral_. Om straffet för våldtäkt blev lindrigare, skulle folk vålta mer då? Nej, för det är moraliskt fel. På samma sätt är det fel med svarthandel (även om svarthandel inte är ett hälften så grovt brott som våldtäkt..) och jag är inte så säker på att svarthandeln skulle öka bara för att lagarna blev striktare. Men det kanske bara är jag som är naiv?

    SvaraRadera
  25. Många komentarer...

    Alla tycker som varandra, det jag vill säga har folk redan sagt...så...jag håller med er.
    Strängare lagar.

    SvaraRadera
  26. Klas; Skillnaden mellan alkohol och onyttig snabbmat är att snabbmaten inte skadar andra människor än den som äter den. Kolla bara på folk som blir offer för rattfylla, kolla bara på folk som blir misshandlade för att en person varit stupfull och tappat omdömet? Klart att det vore bra om EU även försökte förebygga fetma, men det är så mycket viktigare att förebygga något som kostar oskyldiga liv, exempelvis då alkohol.

    SvaraRadera
  27. anna, jo jag tror att det skulle blivit mer svarhandel, för hur svårare de blir att få tag i alkohol så gör folk göra ännu mer för att få tag i alkhol.. genom det blir de en svartmarknad.

    genom mer alkohol i blodet så blir det mer våldtäcker ibland unga.

    SvaraRadera
  28. jennifer larsson2 juni 2010 kl. 04:17

    Jag håller med Klas och Natta! Jag tror inte alls att det skulle bli någon skillnad om man sänkte åldersgrnsen eftersom man skulle kunna få tag på det på ett annat sätt. Befolkningen vill ha alkohol så varför inte ge det dom vill ha? För befolkningen kommer ändå få tag på alkhol från ett annat land isf om det skulle bli ändrade och striktare lagar i Sverige. Så om hela EU hade liknande lagar skulle detta inte förekomma, det skulle inte göra någon skillnad om priserna, åldersgräns och lagarna var likadana.
    Det är då man kommer in på deras syn på alkohol, därför borde de får mer information redan som unga, media har alltid något att skriva om varför inte skriva om alkoholpolitiken eller alkoholet i sig. Det finns reklamer på tv redan nu fast det ändrar fortfarande inte ens syn på alkohol.

    SvaraRadera
  29. Vad tycker ni om narkotika politiken?

    I texten låter det som om EU har bra koll på narkotika konsumtionen. Och det verkar framför allt som om alla länder är överens om att hjälpa de utsatta - även icke EU-länder.
    Men borde inte varje land se till att vara helt fläckfritt innan de lägger sin kraft på något annat land? Det är min åsikt! För om syftet är att utrota narkotikan helt och hållet tror jag att det inte är möjligt annars.
    Men däremot vet jag inte hur detta skulle genomföras. Hur tycker ni att länderna borde bära sig åt?

    SvaraRadera
  30. Finns det något område rörande narkotikan som du tycker är viktigare än andra?
    Och tycker du att alkoholen är så pass under kontroll att vi borde lägga fokus på narkotikan nu?
    Vad tycker du fröken Edona? :)

    SvaraRadera
  31. jennifer, håller med om median idag om alkohol, den visar inte lika bra hur det egentligen är idag, vilka konsekvenser de blir. median idag känns som ganska oseriösa '' vill du ha en öl?'' '' nej jag får nte för mamma''
    - man blir direkt inte berörd av reklamerna.. tycker de borde visa mer hur de är i verkligheten på media.

    SvaraRadera
  32. axel kvarnström2 juni 2010 kl. 04:22

    Sverige borde ha striktare monopol lagar! Om man kollar på snus- och ciggareter försäljningen så är det inte monopollag... alla tobaks affärer får sälja dessa produkter, detta gör det vädigt lätt för minderåriga att få tag på dessa produkter... tänk dig nu att alkohol över 3.5% skulle få säljas i tobaksaffärer, ungdommarna skulle få tag på alkoholen betydligt lättare, antalet alkolister skulle höjas i sverige och i allt yngre åldrar. HEJA NYKTERISMEN!

    SvaraRadera
  33. Anna; Råvarorna som behövs för att tillverka snabbmaten kommer från alla olika delar av världen. Maten skadar andra människor i allra största grad. Tex tillverkning av palmolja som förekommer i en rad olika produkter är en bidragande orsak till regnskogens skövling, vilket kommer på lång sikt påverka hela världen. Sockerrören som tillvekras i central amerika av arbetare med nästan inga rättigheter och en timlön på några ynka kronor som också avlider eller blir alvarligt sjuka eller invalida på grund av den ohälsosamma arbetsmiljön.(besprutning med farliga medel som arbetarna drabbas hårt av)
    Så att snabbmaten bara drabbas av de som äter det kan jag inte gå med på, hela samhället drabbas av den onyttiga maten.

    SvaraRadera
  34. eu borde ha gemensamma lagar för alkoholen anser jag, när flertal länder har samma lagar på alkoholförbrukningen och straffen på den svarta marknaden på sprit så skulle nog detta göra det svårare för de som håller på med illegal handel med sprit att sälja vidare spriten om lagarna och staffen är hårdare och likadana i Eu länderna så blir det svårare för personer att sälja vidare sprit när de vet om straffen och samma sak gäller människor som köper illegal sprit, de kommer säkert minska när de får reda på vad konsekvenserna kommer bli av att de köper lite billigare illegal sprit istället för att betala lite mer men köpa det lagligt i affär. jag tror gemensama lagar och straff inom eu kommer minska illegal handel av spriten i Eu länderna.

    SvaraRadera
  35. Jennifer; Jag skulle lätt kunna hålla med dig på att man skulle ge alkohol till samhället eftersom samhället vill ha det, om det inte vore för att det drabbar andra än bara de som konsumerar.

    Plus att människor är dumma. Vi behöver lite regler för att fatta vad vi skall göra och inte göra, haha :)

    SvaraRadera
  36. Klas; Då spårar man in på miljöproblem, inte snabbmatsproblem, och miljön håller EU redan på att jobba med :)

    SvaraRadera
  37. Men det är fortförande fel att sriva att snabbmaten inte skadar andra än de som äter det. Kanske lite off topic men ädnå...

    SvaraRadera
  38. Klas; Snabbmaten i sig skadar inga andra, det var det enda jag menade. Allting skadar, men vissa saker skadar mer än andra. Det enda som egentligen skulle fungera skulle vara att utrota hela mänskligheten, men eftersom jag tror att det skulle vara svårt att genomföra får man försöka hitta sätt att få ett fungerande samhälle. Det vill säga att ta tag i problem som finns runtom i världen.

    SvaraRadera
  39. Jag tycker att EU borde ha strikta narkotika länder. I Holland får man nästan röka på hur mycket man vill. Det tycker jag är dåligt. marijuana behandlas nästan som tobak där där man kan köpa narkotika i cafeterior. Att köra påverkad är fortfarande påverkad, alkohol eller narkotika. många dör ju i holland pga av att dom har vart höga när dom kört bil. Det är ju svårare för polisen att märka om någon kör påverkad eftersom man inte kan göra ett blås test och avgöra, som man kan med alkohol. Jag tycker att ALL narkotika ska vara olaglig i hela EU. man skulle säkert få bra konsekvenser, som mindre dödsfall när folk kört påverkade.

    SvaraRadera
  40. Jag håller med er om att de borde ha mera bestämda regler och att man tar det på större allvar. Man borde införa mindre insläpp av alkohol i länderna. Sverige vill ju införa striktare regler men de får inte det de måste följa EU- lagstiftningen. Jag tycker även att reglerna är väldigt otydliga. Så man borde ha tydliga regler. Sen så tycker jag att varje land borde bestämma själv för de vet bäst vilka behov den har. Sverige vill ju ha stängare regler men tillåts inte av EU. En annan anledning till varför Sverige ska ut ur EU Sen så tycker jag att det är bra att de vill gör något åt narkotikahandeln i den tredjevärlden.

    SvaraRadera
  41. saad; håller med dig till 100 %.
    Tycker det är väldigt konstigt att narkotika är hur olagligt som helst i ett land, sen i ett annat land inte långt ifrån så är det helt OK att göra sådant.

    SvaraRadera
  42. Jaa ni... Jag tycker att ni skriver mycket saker som jag håller med om men samtidigt är det saker som jag inte alls håller med om och det är väl ändå allas rätt att tycka vad de vill, Anna sa att det skillnaderna mellan alkohol och snabbmat är stor för man skadar bara sig själv när det gäller snabbmaten men när det däremot gäller alkoholen så påverkas väldigt många i omgivningen. Det stämmer verkligen, snabbmat är ändå nått man oftast väljer själv och man skadar bara sig själv, jag menar absolut inte att det är postitivt på något sätt, men det är mycket värre att vara den som skadar sig själv PLUS många många fler!

    SvaraRadera
  43. jag anser att man även borde ha gemensamma lagar inom Eu för narkotika förbrukningen också, det tror jag skulle minska illegala handeln av narkotika inom Eu, även at narkotika på recept skulle vara bra för att det skulle minska illegala handeln för att om narkotika skulle vara tillgängligt på apoteken skulle de vara "lättare" att få tag i det och personer med olika typer av besvär som kanske brukar narkotika kanske skulle söka upp läkare, och om fler skulle söka upp läkare skulle det vara lättare att bedöma om de behöver narkotika till medicinska skäl eller för annat och det kommer säkert komma fram vilka som missbrukar narkotikan och då kan man se till att det får hjälp med sina missbruk.

    SvaraRadera
  44. till Aline : Jag håller med & jag tror det är de EU försöker eftersträva att ha gemensama narkotika regler eftersom de just nu har vädligt lika åsikter tillsammans och håller på att göra en plan för hur man ska minska narkotika konsumiton.

    SvaraRadera