Elever bloggar om EU

Tanken med den här bloggen är att väcka diskussion om EU och använda bloggen som ett öppet verktyg för detta. Klass SP1 C på Fyrisskolan i Uppsala kommer att skriva 6 inlägg med bakgrundsinformation om olika omstridda EU-frågor:



1. Euro







2. Bör Turkiet bli medlem av EU?







3. Demokratin inom EU – ”Vi bestämmer över Bryssel eller Bryssel bestämmer över oss?”







4. EU:s invandrings-och flyktingpolitik. Höga murar eller generös flyktingpolitik?







5. Restriktiv eller liberal narkotika- och alkoholpolitik?







6. EU - bra för Sverige?







När bakgrundsinformationen finns utlagd på nätet onsdag 19/5 kommer eleverna att förbereda och genomföra en debatt på bloggen om de olika EU-frågorna. Debatten äger rum onsdag 2/6.







onsdag 19 maj 2010

Demokratin och EU

Demokrati inom Europa Unionen

EU:s demokrati byggs på tre stycken principer som är demokratisk jämlikhet vilket menas med att alla europeiska medborgare ska vara jämlika. Den andra principen är representativ demokrati som betyder att EU parlamentet får mer makt och att de nationella parlamenten ska få vara mer delaktiga. Den tredje och sista principen är deltagandedemokrati som betyder att med hjälp av nya former av dialoger ska man kunna kommunicera mellan medborgarna så man lättare kan bestämma tillsammans med medborgarna.

EU är demokratiskt och där är människorna med och röstar om lagar och andra bestämmelser. Europaparlamentets ledamöter företräder medborgarna i EU:s länder och väljs i öppna, allmänna val var femte år. Europaparlamentet har fått större och större makt efter nya fördrag. Europaparlamentet har fått större makt när det gäller lagstiftning. Förr i tiden medverkade de knappt och hade inte mycket att komma med. Nu däremot så har de lika stora befogenheter som ministerrådet inom olika områden.
När det gäller EU:s budget måste Europaparlamentet godkänna budgeten och vara med och bestämma samtliga utgifter tillsammans med rådet. Rådet och Europaparlamentet har alltså samma inflytande över EU:s budget.

Europaparlamentet måste vara med och godkänna internationella avtal där den ordinarie lagstiftnigen används. Alltså ju större inflytande Europaparlamentet får i EU desto större inflytande för EU:s medborgare som är representerade av Europarlamentet

Diskussioner på internet
På internet går det många diskussioner om EUs demokrati. Det går många diskussioner om att EUs president kommer få mycket makt på en och samma person. EU vill efterlikna USA som har en president med mycket makt men å andra sidan så är USA ett land medan EU är en organisation som består av många länder. EU vill ha en gemensam armé istället för att varje land ska kunna driva egen försvars politik.
Om man går ut ur EU så får man böta stora belopp.
EU hävdar att de är miljövänliga men använder själva alltid flygplan till exempel från Paris till Genevé men de kunde ha tagit tåget till Genevé som tar bara några timmar och är mycket mer miljövänliga.

Demokrati, en överlevnads fråga för EU?

Europeiska unionen behöver skapa en bild av sig själva som en demokratisk organisation för att överleva på lång sikt. Vid Lissabonfördraget gäller motsatsen. En av EU:s PR-kommissionärer Wallström tycker att ledarskap är när man kan fatta beslut utan att låta sig påverkas. Om en parlamentariker uppfattar en brist i kommissionens policy så finns det bara en utväg, och det är att skicka en fråga till direktoratet, en del av kommissionen. Efter det får man hoppas att det gör det till en utredning. Men för det mesta slutar det med att kommissionen hade rätt från början.

diskussionsfrågor:
Hur fungerar demokratin i EU?
Hur kan den förbättras?

10 kommentarer:

  1. själv är jag en kritiker mot EU. De vill försöka efterlikna USA så mycket så möjligt tycker jag. t.ex. att införa samma valuta överallt, att EU ska ha en president med mycket makt och att EU vill ha gemensam arme istället för att egna landet ska föra egenförsvars politik och EU bestämmer utan folkets vetande. Jag vet inte mycket om vad som händer och vad de beslutar där. Sen så tycker jag att det är dåligt att de större länderna har mer att säga och besluta. Varje land borde säga lika mycket. Man borde arbeta närmare befolkningen inte så att bara vissa ska bestämma.

    SvaraRadera
  2. Man kan inte lita på EU, och det märker vi här i texten. Men om EU blir en bättre demokrati, en riktig demokrati, för det tycker jag inte att EU är nu. Då kommer vi nog kunna lita på EU och deras beslut, mer folk borde bry sig mer om vad som händer inom EU.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med Susan eftersom allt EU gör är istort sett från USA som till exempel med gemensam valuta vilket är bra men att dem kan bestämma vad som ska göras i ett land är ju absurt!

    SvaraRadera
  4. Jag håller med överstående ! .. jag tycker att EU utger sig att vara mer demokrati än vad de i själva verket är de stora länderna inom EU har mer makt jag tycker att alla ska ha lika mycket makt ,samtidigt vet vi ens så mycket om vad som förisgår i EU ? ..borde inte EU som utger sig för å vara en demokrati arbeta närmare medborgarna .. det är mycket som är hemlighets stämplat och ibland känns det som EU gynnar de stora länderna och är mindre bra för de små länderna utan att länder som Sverige bara är en tråd för att EU ska fungera t.ex för att de ger bidrag . !

    SvaraRadera
  5. Demokratin i EU fungerar bra enligt mig. De kriterier de har för att vara medlem är bra och räcker enligt mig.

    SvaraRadera
  6. EU försöker efterlikna USA rätt mycket enligt mig.

    SvaraRadera
  7. Man kan göra så att personerna som har makten i EU inte kan utnyttja makten för egen vinning.
    Man kan ge dem mindre betalt och anställa fler personer så att makten fördelas så att få personer inte har för mycket makt i deras händer!

    SvaraRadera
  8. Det är klart att Eu försöker efterlikna USA eftersom USA är en supermakt, och är mycket större både militärt och ekonomiskt, det är därför EU förösker förena medlemsländernas försvarsmakter!

    SvaraRadera
  9. Jag tycker att Eus demokrati är bra för att de har jämnställdighet och bra politik som gör det rättvist för alla som bor i Europa och att det är fred mellan länderna.

    SvaraRadera
  10. Andre: EU ska inte försöka efterlikna någon stormakt för EU står inte för det. Det står för mer sammarbete mellan länderna och om det är nu så att de försöker efterlikna USA så vet inga om det och allt verkar vara hemlighet stämplad.

    SvaraRadera