Elever bloggar om EU

Tanken med den här bloggen är att väcka diskussion om EU och använda bloggen som ett öppet verktyg för detta. Klass SP1 C på Fyrisskolan i Uppsala kommer att skriva 6 inlägg med bakgrundsinformation om olika omstridda EU-frågor:



1. Euro







2. Bör Turkiet bli medlem av EU?







3. Demokratin inom EU – ”Vi bestämmer över Bryssel eller Bryssel bestämmer över oss?”







4. EU:s invandrings-och flyktingpolitik. Höga murar eller generös flyktingpolitik?







5. Restriktiv eller liberal narkotika- och alkoholpolitik?







6. EU - bra för Sverige?







När bakgrundsinformationen finns utlagd på nätet onsdag 19/5 kommer eleverna att förbereda och genomföra en debatt på bloggen om de olika EU-frågorna. Debatten äger rum onsdag 2/6.







onsdag 19 maj 2010

Invandring -och flyktingfrågor

EU:s flykting/invandrings politik.

EU har gemensamma regler när det gäller flykting och invandringspolitiken. De länder som är medlemmar i EU avgör hur många medborgare från länder utanför EU som får resa in och bosätta sig i landet. Invandrarna som får uppehållstillstånd ska enligt EU:s regler behandlas lika när det gäller att återförena sig med sin familj, få bostad mm. År 2008 införde EU nya regler när det gäller uppehållstillstånd för medborgare i länder utanför EU. Uppehållstillståndet ska innehålla ansiktsbild och fingeravtryck senast 2011. Reglerna om
familjeåterförening ger alltid make, maka eller barn rätt att komma in i landet, fast de kan bestämma om återföreningsrätten ska gälla för föräldrar, vuxna med ogifta barn eller ogifta partner och anledning till det är att det finns minimiregler som betyder att medlemsländerna kan lägger fram vänligare regler.EU landet kräver då att familjemedlemmen har bostad, sjukförsäkring och kan försörja familjemedlemmarna som kommer. Ibland krävs det också att personen har vistats under en viss tid i landet, som mest två år.

Uppehållstillstånd för gästforskare kräver EU att det finns ett särskilt mottagningsavtal mellan forskaren och forskningsinstitutionen där gästforskaren ska arbeta. Uppehållstillståndet för gästforskaren gäller i ett år. Personer som vill komma för att bo och arbeta i ett EU land för en kortare tid gäller ett så kallat blåkort som gäller i ett till fyra år Personen måste ha särskilda kunskaper för den anställning som han eller hon söker. Personen måste även ha bevis på sina kunskaper. /Vanessa

Det finns olika anledningar och regler som tillåter vissa former av invandring. EU tillåter invandringen när familjer ska återförenas, arbetskraftinvandring och när studenter ska komma till EU för att studera och i vissa fall som får uppehållstillstånd i EU för att de inte kan återvända till sitt hemland pga. Krig eller politiska oroligheter i hemlandet.

Andra skäl kan vara att man ska forska i ett land inom EU fast då behövs specialist kompetens inom ett område för att ha rätten till det. För att kunna anpassa sig på riktigt i ett nytt land måste man ha de grundläggande förutsättningarna som behövs till det. Den viktigaste grundläggande förutsättningen är att kunna få ett jobb i landet och ha familj eller vänner i landet. Uppehållstillståndet beror på hur lång tid forskningen pågår oftast minst ett år och familjemedlemmarna ska ha samma giltigheter som forskarens tillstånd.

När det handlar om arbetskraftinvandring så behöver de personer som vill komma och bo i EU landet ett såkallat blåkort som gäller i 1-4 år och kan förnyas. Varje medborgare från länder utanför EU måste ha godkända och särskilda kunskaper för den anställningen som hon eller han säkert, dessa medborgare behöver alltså en utbildning efter gymnasiet och bevis på dess kunskaper.Medborgaren från ett land utanför EU har ett uppehållstillstånd för minst ett år i ett EU land när det gäller familjeåterförening. Då ska även EU landet bevilja inresan för maka, make eller minderåriga barn. Medlemsländerna kan ställa krav på medborgaren från ett land utanför EU att hon eller han har bostad och har bott i landet ca. två år, har sjukförsäkring och har försörjning som täcker alla i familjen.

EU tar inte in medborgare från länder utanför EU om de inte uppfyller villkoren för bosättningen eller vistelsen i EU. Landet har skyldigheter att erkänna ett avvisnings- eller utvisningsbeslut om personen har brutit mot landets regler för inresa och vistelse för en medborgare från ett land utanför EU eller om personen anses vara hot mot allmän ordning eller säkerhet, dvs. om personen dömts till fängelse minst ett år eller om man har misstankar att personen har begått eller ska begå grova brottsliga handlingar i något EU land. / Jennifer



Asylpolitik.
EU har olika kriterier och regler angående flyktingpolitik som Eu-medlemsländerna borde följa. En flyktingfråga som EU ser viktigt på är vart en asylansökan borde prövas. Flera år tillbaka har ministerrådet tagit beslut i en rad frågor som rör asylpolitik. Ett av de beslut som tagits är beslut om regler för att avgöra vilket medlemsland som ska behandla en asylansökan.
Därför har ministerrådet antagit en EU –överenskommelse ”Dublinkonventionen” som har varit i kraft sedan hösten 1997. Inom EU gäller dock sedan år 2003 ”Dublin förordningen”, som är en utveckling på Dublin konventionen. Huvudprincipen i Dublinförordningen är att om den sökande har varit i något annat EU-medlemsland så ska asyl ansökan behandlas i de landet den sökande först var i .Det innebär att även fast om en invandrare/flykting vill ha asyl i Sverige så kan den nekas detta och få asyl ansökningen prövad i de landet den var först i .

För att underlätta Dublinförodningen så tar migrationsverket fingeravtryck på alla asylsökande över 14 år. Eurodac heter databasen fingeravtrycken sedan skickas till för att kontrolleras. Alla EU-medlemsländer är anslutna till Eurodac bortsett ifrån Danmark. Eftersom man bara får göra en asyl ansökan i ett land så kan man på det här sättet se om personen lämnat fingeravtryck i något annat land som är anslutet till Eurodac. Europadomstolen har dock beslutat att man inte får avvisa någon och skicka vidare den om den riskerar att bli förföljd även om den påbjuds enligt Dublinkonventionen.

EU kommissionen som la fram beslutet om Dublin förordningen för många år sedan har i en utvärdering redogjort för varför förordningen effektiviserar asyl prövningar och förenklar beslutet om var en asyl ansökan ska prövas. Förutom att EU kommissionen anser att samarbetet ökar mellan EUs-medlemstater så anser även kommissionen att väntetiden för asylsökande inte blir lika lång. Detta är dock bara ett fåtal av Europa kommissionens positiva kritik angående Dublinförordning. Alla har inte alla ställt sig lika positivt mot Dublin förordningen. Förordingen har även fått mycket kritik från medlemsländer på alla håll som anser att processen för en asylsökande har försvårats sedan förordningen trätt i kraft./ Dinela


Italien är tillsammans med Spanien och Grekland de länder som får mest flyktningar till landet på jakt efter en bättre tillvaro i Europa. I Italien får de över tiotusentals flyktningar per år. Där många av de saknar uppehållstillstånd och lever illegalt i landet. I flertal tal så har de tagit sig över med hjälp av skoningslösa människosmugglare, och söker säsongsjobb . De får uselt betalt och lever under väldigt dåliga levnadsvillkor och tuffa arbetsförhållanden . Den italienska regeringens återhållsamma flyktingpolitik slår hårt mot de migranter som befinner sig i landet. Lagens tillämpning där civila måste rapportera flyktningar alltså de som inte har uppehållstillstånd till polisen . Båtar med migranter och asylsökande på väg till Italien stoppas för att direkt skicka tillbakas. Detta gör även Grekland. Det har hänt att grekiska kustbevakningen tvingat ut båtar med migranter, de har även punkterat gummibåtarna och förstört andra farkoster med migranter. För detta fick de hård kritik för brutal och även olaglig benhandling av migranter och asylsökande flyktingar. För asylsökande som lyckats ta sig in i landet så har myndigheterna i många fall blockerat asylprocessen, och i norra Grekland samlar polisen rutinmässigt in asylsökande, misshandlar de och skeppar tillbaka de nattetid till Turkiet enligt Human Rights Watch. För att förbättra mottagningsvillkoraren så måste man följa EU:s gemensamma asylregler som tydligen många av de länder i Medelhavsområden inte gör/ Susan


Åsikter.
Flera partier inom Sverige ställer sig negativt till EU:s flyktingpolitik och framförallt asyl politiken av de partierna är miljöpartiet. Miljöpartiet tycker att EU:s flyktingpolitik är ett enormt misslyckande. De säger att varje år dör tusentals människor i deras försök att söka en fristad. De säger att i många EU- länder, bland annat Sverige, har det uppstått ett samhälle i samhället av flyktingar som försöker gömma sig från utvisning. Trots att Europa sitter på en demografisk bomb diskuteras flyktingar och människor som ett problem, detta tycker miljöpartiet är konstigt, som om att det skulle vara en börda att folk söker sig till vår del av världen säger de. Betyder inte asylrätten något, kan vi acceptera att människor lever under rättlösa säger miljöpartiet.





Debatt frågor:

• Vad tycker ni om EU:s flykting politik i allmänhet?
• Hur kan man hjälpa Medelhavsländerna att ta emot flera flyktingar på ett bra sätt?
• Tycker ni man borde ändra på Dublin förordningen på något sätt, isåfall vilket?
• Tycker ni de borde finnas något ytterligare skäl som inte nämns i texten om varför invandrare/flyktingarborde få släppas in i EU-medlemsländer, isåfall vad?

36 kommentarer:

  1. jennifer larsson2 juni 2010 kl. 03:40

    1.Det är inte en lätt fråga för EU då EU länderna har så väldigt stora skillnader pga kulturer, religioner, förutsättningar och kunskaper för och om flyktingar och invandring. Det fungerar bra tycker jag bara fler länder tog på sig ansvaret att ta emot flyktingar eftersom vissa länder i EU inte riktigt följer reglerna som dem borde, verkar som om vissa länder inte vill ta emot fler flyktingar och skickar de vidare till andra länder inom EU.
    Läste även något om att man ska sätta upp mera lokala flyktingkontor som i tex Afrika så att asylsökande sker lagligt och smugglingen upphör eftersom den försvåras.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att EU har en bra flyktingspolitk för att vem som helst kan söka men det finns ändå regler som gör det så att inte vem som helst kommer in.

    SvaraRadera
  3. Men hur kommer det sej att Medelhavsområdena har så stora problem? Jag menar att om folk behöver någon annan stans att ta vägen borde väl EU som organisation "fördela rättvist" mellan sig.
    I och med att Grekland t.ex. befinner sig i en svår ekonomisk situation kanske de inte är kapabla att ta hand om flyktingar just nu.

    I just sådana tillfällen borde EU hjälpa varandra, inte sant?

    SvaraRadera
  4. jennifer larsson2 juni 2010 kl. 03:55

    2.Antagligen vet regeringen i Medelhavsländerna om detta inklusive EU, så enligt mig borde EU skicka kontrollanter så detta inte kan ske. Man ska även informera befolkningen om varför man tar in flyktingar mera och om detta som sker just nu, de kan göra uppror och säga emot. Fast i vissa länder så är det ju så att befolkningen inte vill ta emot flyktingar som leder till konflikt. De som försöker stoppa flyktingarna att komma in till landet, alltså deras olagliga behandlingar mot flyktingarna så borde de få olika typer av straff mot deras omänskliga handlingar, som t.ex. betala böter.

    SvaraRadera
  5. Som svar på den sista frågan vore det en enorm fördel för U-landet som flyktingar flyttar ifrån, eftersom att de då får en chans att byggas upp.
    Ett fattigt land som inte kan ta hand om sin befolkning kan kanske byggas upp och bli starkare om överskotts befolkningen flyttar ifrån.

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att EU:s invandrings- flyktingspolitik är bra i allmänhet för att det ger folk som har det sämre i vissa delar av världen en chans att få det bättre ställt om de följer vissa lagar. T.ex. folk som undanflyr krig, svält och förtryckning får en chans att börja om i ett bättre land men de har regler så att vem som helst inte kan komma in. De har satt en ribba så att de som är i behov av att komma får det.

    SvaraRadera
  7. vanessa ohlsson kelebek2 juni 2010 kl. 03:59

    Jag tycker att EU:s flytnings politik i allmänhet är RÄTTVIS, det hjälper folk som har de svårt i andra länder och ger de en andra chans i livet.
    För att hjälpa Medelhavsländerna kan man t.ex EU ge mer pengar o.sv. till de länderna så de ''satsar'' mer i deras hemländer, de kan t.ex hjälpa till med att starta skolor o.sv en annan grej för att förbättra är att EU ska ha offentliga flyktingläger i länderna som flyktningar kommer ditt och väntar där tills de får asyl.På flyktningslägerna får de t.ex gå i skolor, få mat, ha tillgång till sjukhus. Så blir de bra behandlade där.

    Jag tycker att Dublin förorningen fungerar bra, men såklart har den sina brister, en grej är att jag tycker att de ska få en andra chans om de får avslag (ett nej) ifrån ett land, dels att de ska få svar direkt istället för att vänta i flera år och få söka till 2 länder samtidigt för att spara tid..

    De finns olika saker som jag tycker borde få släppas in i EU länderna, men ett område inom de är t.ex homosexuella, otrogna, folk som vill skiljas och kvinnor som är förtryckta, så man hjälper de som har de svårt i andra länder, t.ex om en kvinna har varit otrogen i t.ex Iran så blir de stenade till dötts, så då kan man hjälpa kvinnan till Sverige, för att skydda henne ifrån döden.
    /vanessa

    SvaraRadera
  8. Nathalie Hellsing2 juni 2010 kl. 03:59

    Vad tycker ni om EU:s flykting politik i allmänhet?
    Jag tycker att det är otroligt svårt för EU att sätta specifika regler på hur det ska vara när det gäller flyktingpolitiken. Därför är det då bra att EU har en viss grundlag som man sedan kan vrida och vända på så man får regler som passar landet väl. Men att man inte får ta in flyktingar från andra länder kan göra det svårt för grannländer som gränsar vid EU och ett annat land. Fast dock får man ju ta in flyktingar om de uppfyller dom krav som finns. Men, är inte ofta flyktingar i stor kris och oftast fattiga? hur ska dom då kunna uppfylla kraven?

    SvaraRadera
  9. jennifer larsson2 juni 2010 kl. 04:03

    3.Processen för asylsökande har i vissa fall försvårats av Dublin förordningen eftersom det tar längre tid för den asylsökande att bli kontrollerad fast det tror jag beror på att vissa länder inom EU inte samarbetar så bra eftersom varje land vill sitt eget bästa och tänker inte på helheten inom EU. Det som är bra med Dublinförordningen är att första landet har ansvaret att ta emot den asylsökande eftersom då kan inte länderna skicka de asylsökande vidare hur som helst inom EU.

    SvaraRadera
  10. Tack madelene för du tog upp det här !! Ja visst borde EU märkt om medelhavssländerna inte följer EUs asyl politik ..Därför finer jag så många brister i EUs asyl politik .. för det första som madelene sa man borde ha någon kontroll över det hela .. jag tycker dublinförordningen som ska förenkla detta system bara försvårar det hela för en asyl sökande p.g.a dublin förordningen får flyktingar/ invandrare inte rätten att söka asyl i villket land som helst utan de de kommer först till .. Medelhavsländerna får ta emot så många flyktingar som de igentligen inte klarar av att ta emot men enligt dublin förordningen måste dessa flyktingar trots att de blir behandlade illa söka asyl i dessa länder bara för de bara hade möjligheten att koma dit först , så EU har brister i asyl förordningen jag tycker av dessa anledningar den borde ändras och man borde få söka asyl i villket land som helst I dagsläget blir medelhavsländerna som inte har ekonomin eller något annat ta hand om massa asyl ansökanden och tillslut kan de inte ta hand om de och konsekvenserna blir att de inte ens bryr sig om asyl rätten ..det här är katastrof och de behöver ändras !!!

    SvaraRadera
  11. nathalie hellsing2 juni 2010 kl. 04:06

    Madde! Det du skriver är bra sagt, att varför ska länderna vid medelhavsområderna får ta smällen jämnt. Är inte EU en gemenskap? Ska vi inte samarbeta, och få alla länder att må bra?

    SvaraRadera
  12. jennifer larsson2 juni 2010 kl. 04:06

    3. mer om det jag skrev innan är att Migrationsverket följer Dublin förordningen som i vissa fall kan vara känsligt helst när det handlar om ensamstående barn som söker asyl, de kan då bli tillbaka visade till länder som grekland, Italien och Malta som har en våldigt hård syn om asylsökande och behandlar dem illa. Detta gör att barnen mår dåligt av att bli tillbaka skickade till de första landet, Man försöker ändra detta genom många olika organisationer som sätter press på myndigheterna och ansvariga politiker, just nu diskuteras det att starta en kampanj vid namn Låt barnen stanna! I Sverige och kräver att ensam kommande barn helt undantas Dublinförordningen och får sina asylskäl prövade i Sverige.

    SvaraRadera
  13. Jennifer, man kan ju inte lämna barnen själva i ett land utan föräldrar?
    /vanessa

    SvaraRadera
  14. Jag håller inte riktigt med dig Madelene. Flyktingarna är inte som godisar som man plockar upp ur en påse och delar jämt med sina vänner. Flera av dom lever ju illegalt i dessa Medelhavsländerna utan att regeringen och EU vet om deras existens i landet.

    SvaraRadera
  15. jennifer larsson2 juni 2010 kl. 04:22

    Vanessa din lilla hamster, barnen är ensamstående dvs att de är ensamma pga de förlorat derads föräldrar i t.ex. krig.

    SvaraRadera
  16. jaha nu förstår jag, missuppfattade frågan :)..
    trodde föräldrarna var med och lämnade barnen där .

    SvaraRadera
  17. Själv tycker jag att EU har väldigt hårda regler när det gäller frågan. Man borde ha lite mildare. Det har blivit allt svårare för ett lagligt inträde till EU. Då har inte människorna något annat val än att söka sig till människosmugglare. Vägen mot Europa kan innebär vägen mot döden .Jag är emot dubblin förordningen Som Dinela sa , Jag tycker att den Asylsökande har rätt att söka sin prövning i vilken land de vill . Till det de anser vara mest rättvis. De har rätten att bestämma i vilket land som de vill ha asyl i. Visa europiska länder följer inte EU:s flyktningsregler så de skickar tillbaka asylsökande och flyktingar. För att underlätta Dublinförordningen så tar migrationsverket fingeravtryck för att man ska veta från vilket land personen först sökte dit. Jag tycker att det är helt sjukt att det ska behöva vara så strängt. Tusentals människor söker sig till Europa för att de är förföljda . flyr undan krig och andra förhållande. Så skickas ändå många av de tillbaks de. Då ger man inte människorna att få sina skyddsbehov prövade i en rättssäker land. och detta strider emot deras regler. Så jag tycker att de borde göra något åt det här. Man borde hjälpa Medelhavsområdena som får mest flyktningar. Man kan ge de pengar, sen så måste man övervaka länderna. Sen så tycker jag att istället för att skicka tillbaks flyktingar som många länder i Medelhavsområden gör så borde man istället skicka vidare de till andra länder i Europa. Reglera. för att ett ytligare skäll för att flyktingar och invandare ska släppas in vore om den var riktig sjuk och behövde långvarig vård.

    SvaraRadera
  18. Sebastian Guerrero2 juni 2010 kl. 04:24

    Jag tycker att invandringen är bra just nu. När man tänker på länder som socialdemokrater, som vill stoppa invandringen, är bara dumt. Man måste tänka på att invandringen har hjälpt länder, även Sverige.

    SvaraRadera
  19. Jag tycker att EU:s flykting politik är relativt bra , men alla länder släpper in olika många invandrare och jag tycker att alla länder borde hjälpa invandrarna som behöver hjälp. T.ex. Sverige släpper in väldigt mycket fler invandrare än bland annat Finland och det tycker jag är det som inte är så bra med flyktingpolitiken. Väldigt bra av länderna som hjälper till mycket dock!

    SvaraRadera
  20. Jennifer larsson2 juni 2010 kl. 04:27

    Håller madde nu är du ute och cyklar ronny haha, Det står i texten om du läser igen att det är svårt att smuggla in folk och de gör allt för att stoppa det. Detta är absolut EU.s uppgift att ta tag i detta för jag antar att de vet om det här. EU vill ha fred och att befolkningen ska behandlas bra hru kan de då tillåta denna olagliga behandling?

    SvaraRadera
  21. Nej nej det håller jag totalt med om MEN i texten stor det om grova miss handlingar och felbehandlingar i norra Grekland - uppenbarligen har de då blivit upptäckta och mitt förslag är att EU som organisation ska ta tag i detta på något sätt. (också i förebyggande syfte)
    Självklart är det inte enkelt, då hade det redan varit fixat.
    Men vad tycker du att man ska göra åt det här då Ronny?

    SvaraRadera
  22. nej sebastian, socialdemokraterna vill dubbla invandringen!

    SvaraRadera
  23. Sebastian Guerrero2 juni 2010 kl. 04:28

    Ops! Blev lite fel, menar partier, som sverigedemokraterna....

    SvaraRadera
  24. Alex: håller med dig, men Finland skickar bara tillbaka folk som ej har asyl i Finland! Annars tar de också in invandrare i Finland.

    SvaraRadera
  25. ja men därför tar de inte in lika många invandrare som Sverige gör!!

    SvaraRadera
  26. alex; nej det kanske de inte gör, men i sverige får man bo på flyktningsläger innan man får asyl genom de så är de väldigt mycket illigala invandrar i sverige!

    SvaraRadera
  27. Jaa det stämmer nog , men de gör iallfall det de kan för att hjälpa de utsatta invandrarna vilket jag tycker att FInland skulle kunna glra mycket bättre!

    SvaraRadera
  28. alex; ja det kanske de kan, man de kanske inte vill ha problem med illgala invarandrare som sverige har..

    SvaraRadera
  29. Jag tycker att EU:s flykting politik fungerar relativt bra. Länderna kan ju inte ta emot alla som söker om uppehållstillstånd. EU kan inte rädda världen och ta hit alla som behöver hjälp. Länderna tar in så mycket de känner har möjlighet att ta emot vilket låter helt rätt.

    Det finns enorma problem i vissa delar av världen men vi kan som sagt inte rädda alla utan vi för sortera ut de med dem största problemen och hjälpa dom på bästa möjliga sätt

    SvaraRadera
  30. Jag håller med alex. Vadå tycker du Vanessa att man ska skicka hem alla som som inte får asyl som man gör i Finland i alla länder? För på det sättet kommer ju väldigt få människor få en chans att komma till ett nytt land när de är i behov av det.

    SvaraRadera
  31. jag förstår vad du menar och menar inte att du har fel, ville bara få fram att Finland överhuvudtaget borde ta in fler invandrare!

    SvaraRadera
  32. Man borde lösa detta asyl problem på något sätt , jag tycker att dublin förordningen ska ändras för just nu så får medelahavsländerna ta emot massa flytkingar trots att de inte kan ..vi inom EU måste samarbeta och alla måste hjälpa varandra med invandrings frågan länder som inte har förmågan att ta emot många invandrare borde inte bli tvingade att ta emot hur mycket som helst de resulterar ju bara som vi klart och tydligt märker att asyl ansökande blir dåligt behandlande !!

    SvaraRadera
  33. hehe :) , I dagsläget så är det ju regeringarna i dessa länder som har hand om flyktingarna och dom slarvar ju en heldel. Jag tycker att EU ska gå in och se till så dom sköter det snyggare. Men man kan även sattsa mer pengar på flyktingarna i länderna innan man börjar ta in nya.

    SvaraRadera
  34. Jag håller med dig totalt Madelene då du sa att länderna borde hjälpa varandra "fördela hjälpen". EU är väl en sammarbetsorganisation då gäller det väl att leva upp till det också! Det skulle nog sett mycket bättre ut i världen om man istället hjälptes åt att ta emot flyktingar som behöver hjälp. Om ett land inte har möjligheten att ta emot fler flyktingar så varför kan då inte ett annat land som har möjlighet att göra det?

    SvaraRadera
  35. jag håller med ronny totalt och att Eu's invandring och flyktisngspolitik borde få striktare lagar, för flyktingarnas skull. Man borde sätta flyktingarna först och göra det som är bäst för dom, att ta ansvar för flyktingarna som redan finns i landet och se till att få dom på benen, så de skaffar jobb och kan klara sig i landet innan man börjar hämta in fler invandrare i landet.

    SvaraRadera
  36. Känns som att EU inte bryr sig mycket om invandrar/ asyl politiken. för det som händer i medelhavsområden strider även emot FNs regler om mänskligarättigheter.

    SvaraRadera